O nouă tulpină de norovirus domină în prezent în Marea Britanie, cu cazuri ale virusului care sunt în prezent duble față de media ultimilor cinci ani.
Se crede că tulpina GII.17 își are originea în China și Japonia în jurul anului 2014, dar abia recent s-a stabilit în Europa. Variantele care fac parte din această linie au fost larg denumite „Kawasaki” datorită locului de origine, deși nu au nicio legătură cu boala Kawasaki, care este un sindrom rar, dar grav, al ganglionilor limfatici ce afectează în special copiii.
Agenția de Securitate Sanitară a Regatului Unit a declarat că a existat o creștere a proporției de probe de norovirus GII.17 în Anglia începând cu luna aprilie a acestui an.
„În primele 12 săptămâni ale sezonului 2024/2025, acesta a fost cel mai frecvent detectat genotip de norovirus”, au spus ei.
Această tulpină depășește tulpina dominantă anterioară, GII.4, și contribuie la un nivel mai mare decât cel normal al acestui virus extrem de neplăcut. Conform celor mai recente date, focarele raportate în spitale au fost cu 26% mai mari decât media ultimelor cinci sezoane. Totuși, guvernul a spus că o parte din motivul pentru numărul crescut de raportări ale norovirusului ar putea fi îmbunătățirea testării și monitorizării, subliniind că nu există indicații că noua tulpină cauzează boli mai grave.
Este același norovirus pe care îl cunoaștem și nu-l iubim, care provoacă diaree și vărsături, iar unii dintre cei infectați pot experimenta și febră și dureri de cap. Însă, similar cu modul în care Covid-19 a continuat să evolueze în diferite variante, norovirusul face la fel, cu noi variante care au un anumit avantaj selectiv ce le face să se răspândească mai ușor.
Citește și: Norovirus: cum se transmite, care sunt cele mai comune simptome și ce tratament trebuie să urmezi?
Dacă ai fost infectat cu norovirus, vei experimenta:
De asemenea, este posibil să ai:
Mii de britanici ajung în spital în fiecare an din cauza acestui virus extrem de contagios, în special în timpul iernii, deși poate fi contractat în orice moment. La nivel global, provoacă aproximativ 200.000 de decese anual, un sfert dintre acestea fiind copii. În Marea Britanie, există în jur de 80 de decese anual din cauza norovirusului, de obicei în rândul adulților în vârstă și pacienților imunocompromiși.
Foto: shutterstock
Sursă: Metro.co.uk