Cum poate fi depistat diabetul de tip 2 în cabinetul medicului stomatolog. Un nou studiu are răspunsul

Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii care apar în diabetul de tip 2.
  • Publicat:
Cum poate fi depistat diabetul de tip 2 în cabinetul medicului stomatolog. Un nou studiu are răspunsul
Cum poate fi depistat diabetul de tip 2 în cabinetul stomatologului. Un nou studiu are răspunsul

Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie. Studiul își propune recunoașterea screeningului efectuat în timpul controalelor stomatologice de rutină ca metodă de prevenție pentru diabetul de tip 2.

Diabetul, cea mai frecventă afecțiune cronică din Europa

Diabetul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice din Europa și este recunoscut pe scară largă ca având o legătură puternică cu bolile severe ale gingiilor (parodontită). Se estimează că 74 de milioane de adulți (11,9% dintre bărbați și 10,9% dintre femei) și aproximativ 300.000 de copii și adolescenți sunt diagnosticați cu diabet zaharat în regiunea europeană a OMS, unde diabetul de tip 1 este cel mai răspândit. Numărul deceselor cauzate de diabet este în creștere și se preconizează că se va dubla în perioada anilor 2005 și 2030. Incidența bolii crește din cauza îmbătrânirii populației și a prevalenței tot mai mari a factorilor de risc: se estimează că 1 din 10 europeni va trăi cu diabet până în 2045.

În România, prevalența diabetului este de 8,4%-11,6% la adulți, dintre care 21,3% nu au fost diagnosticați încă. Conform Federației Internaționale de Diabet, numai în 2021 peste 1.199.000 de cazuri totale de diabet au fost înregistrate în rândul adulților. Mai mult, se estimează că 1 din 3 persoane care trăiesc cu diabet zaharat rămân nediagnosticate, iar jumătate dintre acestea nu vor beneficia de tratament adecvat. Netratat la timp, diabetul poate duce la complicații pe termen lung sau poate pune chiar viața în pericol.

Studiul INDICATE-2 vizează recunoașterea screeningului efectuat în timpul controalelor stomatologice de rutină ca metodă de prevenție.

Studiul este realizat de oameni de știință de la Universitatea din Birmingham în parteneriat cu Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire (NIHR) din Marea Britanie. Acesta pornește de la dezvoltarea unui nou scor numit riscul de diabet în scorul de igienă orală (DDS), pentru a fi utilizat de medicii dentiști în depistarea pre-diabetului și a diabetului în timpul controalelor stomatologice de rutină.

Studiul INDICATE-2 va fi implementat pentru început în 50 de cabinete stomatologice din Anglia și Scoția pentru a examina peste 10.000 de pacienți, scopul fiind acela de a dezvolta o metodă în 2 pași care ar putea ajuta serviciile de sănătate să depisteze și să trateze mult mai multe persoane cu diabet din Marea Britanie. Modelul de screening ar putea fi extins ulterior și în alte țări.

Citește și: Semnele care anunță diabetul. 17 simptome de rezistență la insulină și prediabet

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult