Cele două alimente la care ar trebui să renunțăm în Postul Crăciunului: „Unul a distrus oamenii mai mult decât orice război”

  • Publicat:
Cele două alimente la care ar trebui să renunțăm în Postul Crăciunului: „Unul a distrus oamenii mai mult decât orice război”

În perioada Postului Crăciunului, multe persoane își schimbă dieta pentru a se curăța atât fizic, cât și spiritual, însă preotul Vasile Ioana, cunoscut pentru sfaturile sale legate de sănătatea trupească și sufletească, atrage atenția asupra a două alimente care ar trebui evitate în această perioadă.

Cele două alimente la care ar trebui să renunțăm în Postul Crăciunului

„Lăcomia pântecelui încă mai există. Și atunci haideți să mâncăm mai puțin. Desigur, dacă munca pe care o faci îți cere să mănânci mai mult nu este păcat. Sfatul meu onest pentru voi este ceva ce fac și eu: Nu mai mănânc pâine după ora 16.00. 

Dacă este nevoie să mănânci pâine la micul dejun, este în regulă. Dar este prea multă pâine în poporul român! Și mulți dintre noi avem intoleranță la gluten. Mulți dintre noi nu suntem sănătoși, nu suntem bine pentru că mâncăm multă pâine”, spune Vasile Ioana, potrivit Dcnews.ro

„De asemenea, mâncăm mult zahăr. Haideți să renunțăm la pâine și zahăr. Haideți să încercăm! Zahărul a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război. Haideți să reducem puțin cantitățile alimentare! Haideți să mâncăm mai puțin seara! Haideți să facem mișcare fizică! Românii sunt sedentari.

Stăm cu fundul în birou, apoi ne punem fundul în mașină și apoi ne punem fundul acasă, pe canapea. Stai pe loc prea mult. Și eu am început să fac mișcare fizică aproape în fiecare zi. Merg trei ore pe zi, într-un pas mai mișcat puțin. Nu este nevoie neapărat să alergi, poate ai probleme cu un genunchi etc. Dar mergi săltat! Dacă nu putem ieși afară, putem să facem 12 mătanii în fiecare seară”, a adăugat preotul potrivit sursei citate.

Citește și: Cele 7 alimente pe care NU trebuie să le mănânci în Postul Crăciunului. Sunt vegetale, dar îți distrug sănătatea!

De ce este important să renunțăm la aceste alimente în Postul Crăciunului?

  • Curățirea trupului și a sufletului: Postul este o perioadă de renunțare la plăcerile lumești, iar preotul Vasile Ioana recomandă renunțarea la carne și zahăr ca o formă de curățire profundă. Înlocuirea alimentelor procesate cu hrană naturală, simplă și sănătoasă, ajută la detoxifierea corpului și la îmbunătățirea stării de bine fizice și emoționale.
  • Îmbunătățirea relației cu Dumnezeu: Prin renunțarea la aceste alimente, oamenii se pot aproape mai mult de Dumnezeu, iar postul devine nu doar o practică religioasă, ci și un proces de îmbunătățire personală. Fără aceste două „dependențe culinare”, trupul devine mai ușor de purificat, iar mintea mai limpede, ceea ce ajută la o relație mai profundă cu spiritualitatea.

Cât durează și când e dezlegare la pește în Postul Nașterii Domnului

Postul Nașterii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Crăciunului, este unul dintre cele patru posturi mari de peste an, alături de Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. În anul 2024, Postul Crăciunului începe joi, 15 noiembrie, și se încheie în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Acest post, care durează 40 de zile, este marcat de anumite reguli alimentare, printre care și dezlegarea la pește în anumite zile. Iată zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024:

Joi, 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

· Sâmbătă, 23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcea

· Duminică, 24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei

· Luni, 25 noiembrie: Sfântul Mare Mucenic Mina

· Sâmbătă, 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

· Duminică, 1 decembrie: Sfântul Prooroc Naum

· Sâmbătă, 7 decembrie: Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

· Duminică, 8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie

· Marți, 10 decembrie: Sfântul Ierarh Spiridon

· Sâmbătă, 14 decembrie: Sfântul Prooroc Daniel și Sfinții Trei Tineri

· Duminică, 15 decembrie: Sfântul Prooroc Avacum

· Sâmbătă, 21 decembrie: Sfântul Ierarh Petru Movilă

· Duminică, 22 decembrie: Sfântul Mucenic Iulian.

(…) Este important de menționat că, în zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie, este dezlegare la pește, indiferent de sărbătoarea religioasă. De asemenea, dacă în zilele de luni, miercuri și vineri se prăznuiește un sfânt important, marcat în calendarul ortodox cu cruce neagră, este dezlegare la untdelemn și vin, iar dacă sărbătoarea este marcată cu cruce roșie, este dezlegare la pește.

Sursă foto: Facebook / Părintele Vasile Ioana.

Urmărește CSID.ro pe Google News