Ce riscuri implică operația de micșorare a stomacului. Chirurgul Mircea Beuran: „Stomacul e un organ plastic, el reîncepe să se dilate”

Chirurgul Mircea Beuran a vorbit pe larg despre operația de micșorare a stomacului, gastric sleeve, și riscurile pe care le implică intervenția chirurgicală.
  • Publicat:

Chirurgul Mircea Beuran a vorbit pe larg despre operația de micșorare a stomacului, gastric sleeve, și riscurile pe care le implică intervenția chirurgicală.

Invitat în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”, Dr. Mircea Beuran, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici chirurgi din România, a oferit un interviu complet și complex, în care a și dezvăluit despre riscurile operației de micșorare a stomacului.

„În ultime perioadă auzim frecvent de persoane care își taie stomacul, și-l micșorează. Care este pericolul? Pentru că deopotrivă auzim de aceste intervenții chirurgicale, dar auzim și de tragediile care urmează, care vin la pachet cu aceste intervenții chirurgicale. Ce se întâmplă?”, a întrebat Adrian Artene, după care chirurgul Mircea Beuran a venit cu un răspuns pe larg.

Mircea Beuran: „După anul 1995 spre 2000 s-a discutat cum revii la o greutate normală la pacientul obez”

„Lucrul acesta a existat de mult ca o preocupare vizavi de obezi, dar acești obezi nu aveau, să spunem, procentul zilei noastre. Practic după anul 1995 spre 2000 a crescut frecvența asupra modului în care se discută, cum să revii la o greutate normală la pacientul obez, sunt niște criterii vizavi de înălțime, de greutate, de masă corporală etc, sunt niște formule în care problema cea mai importantă la vremea aceea era gândirea că toți obezii erau diabetici. Și de aici boala diabetică cu complicațiile ei.

Și a venit ideea să se facă ceva care să mănânci mai puțin. Pentru că există un hormon al foamei, el se găzduiește în volumul de grăsime, deci cu cât circumferința noastră e mai mare, cu atât logica ar fi volumul hormonal al foamei să crească, deci îmi cere tot timpul să mănânc. Și oamenii aceștia…cam așa se întâmpla cu ei”, a explicat chirurgul.

Și a continuat: „Atunci s-a zis să micșorăm volumul și volumul acesta unde se duce? Se duce în stomac! Centrul sațietății este când stomacul este plin. Ei s-au gândit să introducă un balon care se umflă și stând umflat tot timpul dădea senzația. O problemă care se dezvoltă pe parcurs e ideea că nu trebuie să operăm imediat, ci acest pacient obez trebuie să vină în fața unui board disciplinar și o valoare foarte importantă în acest board o are medicul psiholog și psihiatru pentru că deja apare o modificare de comportament. Ce s-a observat?

S-a făcut și cu balon și pacientul vrea totuși să mănânce, se uita la mâncare și a găsit că dacă o bagă la blender, sub formă de shake, să zicem, se scurge pe lângă balon și tot ce visa și ce dorea avea gust și de ciorbă și de friptură și de orice. Și nu slăbea!”.

„Au gândit apoi un sistem ca să pui un laț, ca să împarți stomacul în două ca o clepsidră”

„Au gândit apoi un sistem ca să pui un laț, ca să împarți stomacul în două ca o clepsidră, ca să mănânci mai puțin în partea de sus. Au apărut o serie de complicații (…) perforații, migrări etc. Au apărut apoi niște variante să micșorezi aria de absorbție, dar era o operație mai laborioasă, și s-a găsit operația aceasta de sleeve gastric, adică stomacul care are o porțiune dilatată, să duci o linie între cardie și pilor și stomacul să devină ca un furtun. Materialul care se dă la o parte era rezervor, dar nu era rezervor de plastic, ci un rezervor cu multiple funcții din digestie. (…)

S-a observat că doi sau trei ani tu slăbești, asta e varianta bună pentru primii ani. După aceea s-a observat că materialul din care a rămas stomacul…stomacul de la mama-natură e un organ plastic, el se dilată și el reîncepe să se dilate și începe să reapară foamea, astfel că foarte mulți se reîngrașă. Și de ce se îngrașă?”, s-a întrebat retoric Mircea Beuran, care a venit și cu răspunsul și explicațiile.

„Pentru că după ce a slăbit, după ce a consumat niște bani pe o operație, începe elementul deznădejdei că se reîngrașă, dar în același timp mai are niște cheltuieli asupra unor chestiuni pe care organismul lui nu le mai face. Devii abonatul unei farmacii, trebuie să îmi iau fier, trebuie să îmi iau anumite lucruri pentru că pe ele nu le mai fabrică organismul meu.

De aici se modifică starea psihică a pacientului. Mai mult, după un anumit interval de timp de la sleeve fac litiază de colecist, trebuie să se opereze și să scoată și colecistul. Începi să scoți din om! El ar trebui să fie educat și să înțeleagă anumite lucruri de aceea psihologul, psihiatrul au un rol important”, a încheiat el.

Foto: captură Youtube, arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult