Dacă trebuie să evitați glutenul pentru sănătatea dumneavoastră, probabil că ați avut deja surprize neplăcute atunci când acesta apare într-un aliment ambalat. Pentru cei care suferă de boala celiacă, sensibilitate la gluten, intoleranță la gluten sau sindromul colonului iritabil, este important să identifice sursele probabile de gluten care pot provoca un disconfort serios.
Potrivit directorului general al Asociației Naționale a Celiacilor, Kim Buckton, multe persoane din comunitatea persoanelor fără gluten folosesc expresia „obținerea glutenului” pentru fenomenul ingerării accidentale de gluten dintr-o sursă surprinzătoare. Oricât de amuzant ar părea, ingerarea de gluten din greșeală poate avea consecințe grave.
„Unii oameni pot fi bine, dar alții pot experimenta o reacție foarte repede”, a spus Buckton. „Alții pot să nu simtă nimic până a doua zi sau la câteva zile după. Mulți oameni experimentează vărsături sau diaree. Alte simptome pot include greață, gaze, balonare sau dureri abdominale, crampe, constipație, oboseală, ceață cerebrală și dureri articulare sau musculare.”
Confuzia legată de sursele de gluten este legată de legea privind etichetarea alergenilor alimentari și protecția consumatorilor din 2004, potrivit lui Buckton. „Legea cere ca grâul să fie declarat pe etichetele produselor, dar nu cere ca orzul, secara sau ovăzul obișnuit să fie declarate”, a spus medicul.
Pentru a înrăutăți lucrurile, cerealele care conțin gluten pot fi uneori greu de identificat. De exemplu, puteți citi „malț” pe o listă de ingrediente, dar acesta este de obicei făcut din orz, care conține gluten.
Dacă evitați glutenul, merită să aflați mai multe despre orz, potrivit Vanessei Weisbrod, ofițer șef de educație la Celiac Disease Foundation. „Este foarte important să știți că malțul, aroma de malț, siropul de malț și extractul de drojdie, pentru a numi câteva, sunt fabricate din orz, dacă nu se indică altfel”, a spus ea.
Unul dintre principalii vinovați pentru alimentele ambalate sunt cerealele Rice Krispies, a observat ea. „Este foarte derutant, în special pentru prietenii și familia bine intenționați care încearcă să cumpere cereale sau să facă bunătăți Rice Krispie, pentru că ei cred că acestea sunt fără gluten”, a spus Weisbrod. „Dacă nu știți că malțul înseamnă în mod inerent orz, atunci nu aveți cum să știți că aceste cereale populare conțin gluten.”
„Glutenul „ascuns” se referă la glutenul care fie nu este menționat pe eticheta unui produs într-un mod evident, fie se află în produse care nu par a conține gluten, dar conțin”, potrivit Gluten Intolerance Group.
Organizația a publicat o listă cu 38 de produse alimentare și băuturi comune cu gluten ascuns. Iată câteva selecții surprinzătoare care necesită o citire atentă a etichetelor produselor:
„Mă gândesc la glutenul ascuns ca fiind în produsele care conțin acele cereale cu gluten care nu sunt grâu”, a spus Buckton. „Mulți oameni, de exemplu, sunt surprinși să afle că sosul de soia și sosul teriyaki pot conține gluten. De asemenea, imitația de crab, precum și înlocuitorii de carne vegetarieni sau vegani, sunt de obicei fabricate din ingrediente care conțin gluten.”
Dacă nu sunteți sigur dacă un produs conține gluten, puteți contacta producătorul pentru a întreba. Dar Buckton a recomandat să căutați mai întâi etichetele fără gluten, iar apoi să mergeți la listele de ingrediente.
„Dacă ceva nu este etichetat „fără gluten”, verificați ingredientele pentru a vă asigura că nu conține grâu, secară, orz, malț, drojdie de bere sau ovăz”, a spus ea, adăugând că aromele naturale, condimentele, aromele de fum, extractul de drojdie și extractul de drojdie autolizat pot fi, de asemenea, problematice.
„Vă recomandăm, de asemenea, să căutați cereale, boabe și amidon care sunt etichetate „fără gluten”, din cauza riscului de contact încrucișat cu glutenul în timpul creșterii sau în timpul transportului sau prelucrării. Ovăzul este un pic complicat din acest motiv, deoarece, deși este fără gluten, are adesea contact încrucișat cu cereale care conțin gluten.”
Și chiar dacă un produs a primit „totul în regulă” ultima dată când l-ați cumpărat, tot va trebui să vă uitați din nou. „Produsele se schimbă frecvent, așa că este important să verificați eticheta de fiecare dată când cumpărați ceva”, a spus Weisbrod. „Nu luați de bun faptul că ingredientele vor fi aceleași de fiecare dată, deci fiți vigilenți și faceți-vă timp să verificați de două ori în timpul fiecărei cumpărături.”
Sursa: huffpost.com
Sursa foto: shutterstock.com