Un nou studiu sugerează că bărbații ar trebui să consume un mic dejun bogat în carbohidrați, în timp ce femeilor le-ar prinde mult mai bine unul bogat în grăsimi. Cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Canada au folosit modele computerizate pentru a simula efectele diferitelor alegeri alimentare asupra metabolismului.
Cercetătorii de la Universitatea Waterloo din Canada au descoperit că bărbații și femeile ar putea beneficia de meniuri diferite la micul dejun pentru a-și optimiza nivelul de energie și sănătatea. Potrivit unui studiu recent, publicat de Medical News Today, metabolismul bărbaților răspunde mai bine la un mic dejun bogat în carbohidrați, în timp ce femeilor le-ar prinde mult mai bine de mese cu un procent mai mare de grăsimi dimineața.
Acest studiu se bazează pe un model matematic creat de cercetători pentru a simula efectul diferitelor alegeri alimentare asupra metabolismului bărbaților și femeilor. Modelul a urmărit să umple lacunele existente în cunoștințele despre diferențele dintre modurile în care bărbații și femeile procesează grăsimile.
Dr. Anita T. Layton, investigator principal al studiului, a explicat: „Femeile tind să păstreze mai multă grăsime decât bărbații în perioada de absorbție, dar prezintă o oxidare semnificativ mai mare a grăsimilor în perioada post-absorbtivă. Modelul nostru poate avea recomandări dietetice personalizate, specifice sexului, care optimizează sănătatea metabolică”.
Cercetarea sugerează că femeile se bazează mai mult pe metabolismul lipidic, în timp ce bărbații preferă metabolismul carbohidraților. Aceste diferențe pot duce la răspunsuri metabolice diferite și la riscuri diferite de boală. Dr. Layton a adăugat: „Femeile depozitează mai multă grăsime, dar ard și mai multă grăsime în timpul exercițiilor prelungite și metabolizează grăsimea mai eficient într-o masă după un post”.
Michelle Routhenstein, dietetician specializat în cardiologie preventivă, a oferit sugestii pentru micul dejun potrivit fiecărui sex.
Pentru bărbați: „Alegerea micului dejun bogat în carbohidrați, echilibrat în macronutrienți și care conține fibre solubile poate fi benefică. Aceasta poate include lucruri precum ovăz, un smoothie bine echilibrat sau un bol cu fructe de pădure, nuci și iaurt”.
Pentru femei: „Grăsimi sănătoase pentru inimă, bogate în grăsimi nesaturate. Aceasta poate include lucruri precum budincă de chia, omletă cu legume sau brânză de vaci cu semințe de in și mere”.
Cercetarea subliniază importanța înțelegerii diferențelor metabolice dintre sexe pentru a oferi recomandări nutriționale mai precise. Dr. Layton a subliniat complexitatea vieții unei femei din perspectivă biologică, în special în comparație cu cea a unui bărbat.
„Multe dintre diferențele dintre sexe sunt acolo pentru a pregăti femeile pentru cerințele suplimentare impuse de sarcină și lactație”, a mai explicat ea.
În concluzie, acest studiu deschide calea către o abordare mai personalizată a nutriției, ținând cont de diferențele metabolice specifice fiecărui sex.
Foto: arhivă