Mortadella vegetală pe care o găsești pe rafturile supermarketelor Lidl România face parte dintr-o gamă de produse destinate celor care adoptă o dietă vegetariană, vegană sau chiar flexitariană. Ingredientele exacte pot varia în funcție de brand și rețetă, dar, în general, acest tip de produs este realizat din următoarele componente de bază:
Proteine vegetale
- Soia: De obicei, sub formă de proteine texturate sau izolate de soia.
- Mazăre sau alte surse vegetale de proteine: Acestea pot fi incluse pentru a diversifica profilul proteic.
Grăsimi vegetale
- Uleiuri, cum ar fi cel de floarea-soarelui, de rapiță sau de cocos, sunt folosite pentru a da produsului o textură cremoasă și pentru a imita aspectul marmorat al mortadellei clasice.
Amidon și agenți de textură
- Amidon de porumb, amidon din cartofi sau alte tipuri de amidon sunt utilizate pentru a lega ingredientele.
- Gumă xantan sau caragenan: Adăugate pentru consistență.
Arome și condimente
- Arome naturale pentru a imita gustul mortadellei tradiționale.
- Condimente, precum piper, usturoi, ceapă sau chiar fistic (pentru o asemănare vizuală cu mortadella clasică cu fistic).
Coloranți naturali
- Extracte din suc de sfeclă roșie, morcovi sau paprika pentru a reda culoarea caracteristică a mortadellei.
Conservanți și stabilizatori
- Acid citric sau alte substanțe pentru a prelungi termenul de valabilitate și a păstra prospețimea.
Ingrediente pe care le conține mortadella vegetală de la Lidl
- apă
- amidon modificat
- 2,8% proteină de mazăre
- fibră de citrice
- sare alimentară neiodată
- aromă
- condimente
- concentrat de ridichi
- agenți de îngroșare: gumă xantan, gumă konjac, caragenan
- antioxidant: acid ascorbic
- aromă de fum
- extract de ardei
- ulei vegetal de floarea-soarelui
- 1,7% fistic
- dextroză
- tărâțe de psyllium
- colorant carbonat de calciu
Poate conține urme de: gluten, soia, țelină, muștar.
Foto: CSID