Auzi mereu vorbindu-se despre importanța consumului de alimente integrale fără aditivi și care nu sunt ultraprocesate. Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt cele care conțin substanțe chimice, coloranți și îndulcitori adăugați pentru a îmbunătăți aspectul sau gustul alimentelor și pentru a le prelungi durata de valabilitate.
Majoritatea gustărilor și alimentelor din supermarket, precum sosurile pentru paste, sosurile pentru stir-fry și mesele gata preparate, sunt clasificate drept UPF, deoarece conțin cantități mari de grăsimi, zahăr și sare.
Un studiu din 2024, publicat în British Medical Journal (BMJ), a arătat că alimentele ultraprocesate sunt asociate cu peste 30 de probleme de sănătate diferite. Studiul se bazează pe informații de la 9,9 milioane de persoane din întreaga lume. BMJ descrie alimentele UPF ca fiind cele ambalate, cum ar fi produsele de panificație, gustările, băuturile carbogazoase, cerealele cu zahăr și produsele gata de consum sau de încălzit.
„Acestea trec prin multiple procese industriale și conțin adesea coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. De asemenea, aceste produse tind să aibă un conținut ridicat de zahăr adăugat, grăsimi și/sau sare, dar sunt sărace în vitamine și fibre”, explică BMJ.
Mai mult de 30 de probleme de sănătate sunt legate de consumul de alimente ultraprocesate.
Cele mai importante includ:
„Aceste constatări susțin cercetări mecanistice urgente și acțiuni de sănătate publică care vizează reducerea consumului de alimente ultraprocesate pentru îmbunătățirea sănătății populației”, concluzionează cercetătorii.
Totuși, trebuie remarcat faptul că studiul nu a putut demonstra că procesarea alimentelor a fost cauza acestor afecțiuni sau dacă problemele sunt datorate conținutului ridicat de grăsimi, zahăr și sare.
Cel mai frecvent consumate alimente ultraprocesate includ:
Foto: shutterstock