Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie benignă de prostată sau prostată mărită, este o afecțiune care produce manifestări clinice cu un impact puternic asupra calității vieții pacientului. Dacă o prostată mărită nu este tratată corespunzător, poate duce la complicații grave, de la retenție urinară, impotență și incontinență urinară, până insuficiență renală acută.
În funcție de simptomatologie, de stadiul bolii și de particularitățile pacientului, tratamentul pentru adenom de prostatăpoate fi medicamentos sau poate fi necesară o procedură medicală. Cea mai potrivită metodă de tratament pentru fiecare caz în parte este stabilită de medicul urolog, în urma consultului de specialitate, urmat de un set de analize și investigații, care pot include, printre altele, testul PSA și o ecografie abdominală. În anumite cazuri, medicul poate solicita și un RMN multiparametric de prostată și o biopsie prostatică, pentru confirmarea diagnosticului.
Din fericire, adenomul de prostată poate fi tratat modern prin intervenții chirurgicale minim invazive sau prin metode nechirurgicale, cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni sau lipsa inciziilor, risc redus de complicații, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.
În cazul unui adenom de mari dimensiuni sau atunci când au apărut complicații, medicul urolog poate recomanda o intervenție de prostatectomie, prin care prostata este îndepărtată parțial sau total, în funcție de caz. O astfel de intervenție poate fi realizată atât clasic, cât și minim invaziv – prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică. Prostatectomia robotică oferă chirurgului posibilitatea de a efectua gesturi chirurgicale de mare finețe și cu precizie sporită, cu un risc redus de a deteriora țesuturile înconjurătoare. În plus, pacientul se recuperează mult mai repede și nu are nevoie de o perioadă de spitalizare de lungă durată.
Adenomul de prostată poate fi tratat și prin metode endoscopice, cum este rezecția endoscopică sau rezecția transuretrală a prostatei (TURP). Această procedură implică utilizarea unui rezectoscop, un tub metalic subțire dotat cu o cameră video, o sursă de lumină și o ansă de metal, pe care chirurgul îl introduce prin uretră până la prostată, unde, cu ajutorul ansei încălzite de curent electric, secționează părțile prostatei care apasă pe uretră.
În alte cazuri, medicul poare recomanda o procedură de embolizare a adenomului de prostată. Această intervenție de radiologie intervențională este realizată prin introducerea unui tub subțire și flexibil în vasele de sânge care alimentează prostata și injectarea sub ghidaj radiologic a unor particule ce au rolul de întrerupe circulația sângelui în această zonă. În acest fel, glanda își reduce dimensiunile și simptomele sunt ameliorate.
O altă metodă modernă care poate fi recomandată de medicul urolog este ablația adenomului de prostată. Procedura poate fi realizată cu laser, cu jet sau vapori de apă (procedura Rezum) sau prin ablație termică – cu energie de joasă frecvență sau cu microunde. O intervenție de ablație este realizată de obicei cu anestezie locală și, de regulă, nu necesită spitalizare.
Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este important ca pacienții cu adenom de prostată să se adreseze unor centre medicale specializate, care să le asigure acces la diferite metode de tratament pentru prostată mărită.
La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul pentru adenomul de prostată este efectuat, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare caz în parte, inclusiv prin intervenții minim invazive – laparoscopice, robotice sau endourologice. De asemenea, pacienții beneficiază de tratamente care nu implică chirurgia, cum sunt embolizarea și ablația hiperplaziei benigne de prostată.
În cazul intervențiilor chirurgicale robotice, acestea sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR cu ajutorul unuia dintre cele mai avansate sisteme robotice chirurgicale existente în acest moment în lume – da Vinci Xi -, într-un bloc operator foarte bine dotat, succesul terapeutic fiind posibil cu ajutorul specialiștilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.