Cum să slăbești fără să renunți la hamburgeri și cartofi prăjiți

  • Publicat:
Cum să slăbești fără să renunți la hamburgeri și cartofi prăjiți

Slăbirea cu hamburgeri și cartofi prăjiți poate părea un concept paradoxal, având în vedere că aceste alimente sunt în general bogate în calorii, grăsimi nesănătoase, sare și zaharuri. În mod normal, pentru a slăbi, trebuie să consumi mai puține calorii decât arzi, iar aceste alimente sunt adesea considerate „de evitat” într-o dietă de slăbire din cauza conținutului lor ridicat de calorii și lipsei de nutrienți esențiali.

Totuși, există câteva strategii prin care ai putea include aceste alimente în mod moderat, fără a compromite obiectivele de slăbire, dar e important să înțelegi și riscurile pe care le aduc asupra sănătății.

Cum ar putea ajuta hamburgerii și cartofii prăjiți la slăbit (în mod teoretic)

Controlul porțiilor și echilibrul caloric

Poți slăbi chiar și dacă mănânci hamburgeri și cartofi prăjiți, dar este important să controlezi porțiile și să menții un deficit caloric. De exemplu, poți consuma un hamburger mic sau un hamburger făcut acasă cu ingrediente mai sănătoase (carne slabă, pâine integrală, legume, etc.) și cartofi prăjiți preparati acasă într-o cantitate mică. Așadar, secretul este să te asiguri că aceste alimente nu îți depășesc aportul caloric zilnic necesar.

Alege variante mai sănătoase

Dacă vrei să rămâi pe drumul unei diete sănătoase, poți opta pentru burgeri din carne slabă (pui, curcan sau chiar vegetali) și cartofi prăjiți făcuți acasă la cuptor (cu puțin ulei de măsline) în loc de varianta prăjită în baie de ulei.

Înlocuiește cartofii prăjiți cu legume

În loc de cartofi prăjiți, poți înlocui cu legume la cuptor sau cu o salată verde. Aceasta poate reduce semnificativ numărul de calorii și îți poate oferi mai mulți nutrienți.

Integrarea acestora într-o dietă echilibrată

Poți include burgeri și cartofi prăjiți într-o dietă echilibrată, atâta timp cât restul mesei conține alimente nutritive și cu un aport scăzut de calorii, precum legume, fructe, proteine slabe și cereale integrale.

Problemele de sănătate asociate cu hamburgerii și cartofii prăjiți

Grăsimi nesănătoase

Atât hamburgerii (în special cei de fast-food), cât și cartofii prăjiți sunt adesea preparați cu uleiuri hidrogenate sau uleiuri bogate în grăsimi trans, care pot crește nivelul colesterolului „rău” (LDL) și pot contribui la boli cardiovasculare.

Aport ridicat de sare

Cartofii prăjiți și hamburgerii din fast-food conțin cantități mari de sare, ceea ce poate duce la retenție de apă, hipertensiune arterială și poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Zaharuri adăugate și ingrediente procesate

Multe dintre produsele de fast-food sunt făcute din ingrediente ultra-procesate, care conțin zaharuri adăugate și conservanți care nu doar că sunt dăunători sănătății, dar și contribuie la creșterea în greutate, la fluctuații ale glicemiei și la depunerea de grăsime viscerală.

Calorii goale

Hamburgerii și cartofii prăjiți nu sunt neapărat o sursă bună de nutrienți (vitamine, minerale, fibre). În schimb, ei furnizează un număr mare de calorii, dar foarte puțini nutrienți esențiali, ceea ce poate duce la deficiențe nutriționale pe termen lung dacă devin o parte semnificativă din dietă.

Obezitate și risc metabolic crescut

Consumul frecvent de fast-food poate contribui la dezvoltarea obezității, care este un factor de risc major pentru diabet de tip 2, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult