Alimente „scut” pentru infecțiile virale. Te ajută să menții un microbiom intestinal sănătos

Oamenii de știință în nutriție susțin că alimentația noastră poate avea un impact major asupra modului în care luptăm împotriva virusurilor și infecțiilor virale și chiar poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni grave, cum ar fi Long Covid.
  • Publicat:
Alimente „scut” pentru infecțiile virale. Te ajută să menții un microbiom intestinal sănătos
Alimente „scut” pentru infecțiile virale. Te ajută să menții un microbiom intestinal sănătos

Profesorul de epidemiologie genetică de la King’s College Londonn, Tim Spector, a explicat că sistemul nostru imunitar este strâns legat de sănătatea stomacului, iar inflamația poate duce la probleme semnificative. Spector a explicat că un microbiom intestinal sănătos poate face o mare diferență în capacitatea noastră de a lupta împotriva virusurilor, dar mai ales în lupta cu infecțiile virale, și de a preveni reacțiile exagerate ale sistemului imunitar, care sunt responsabile pentru multe dintre problemele asociate cu Long Covid, de exemplu.

„Știm acum că majoritatea sistemului nostru imunitar se află în intestin, iar modul în care primește semnalele și înțelege ce se întâmplă în jurul lui este prin intermediul intestinului. Microbii sănătoși din intestin fac diferența. Cu cât sunt mai diverși, cu atât vei putea controla mai bine sistemul imunitar. Și asta înseamnă că va reacționa adecvat, de exemplu, la un virus precum Covid. Va încerca să-l elimine, dar fără să reacționeze exagerat și să-ți facă rău.

O persoană care consumă junk food va avea un microbiom intestinal inflamat, care încearcă „să stingă incendii” peste tot. Iar când apare un virus real, nu este capabil să-l combată eficient. Așadar, dacă vrei să ai un sistem imunitar optim, trebuie să te asiguri că sănătatea intestinului tău este în cea mai bună formă. Nu pot sublinia destul importanța diversității plantelor în alimentație, a alimentelor fermentate și a evitării produselor ultraprocesate, precum și asigurarea unui aport suficient de fibre”, a explicat specialistul.

Rolul alimentației în prevenirea pandemiilor viitoare

Profesorul Spector a menționat că studiile sugerează că pandemiile devin din ce în ce mai frecvente și mai severe, iar pregătirea pentru următoarele ar trebui să includă o schimbare a dietei. Acesta a îndemnat populația să elimine anumite alimente din dieta lor, precum și din alimentația copiilor, având în vedere că Marea Britanie „conduce Europa în consumul de alimente ultraprocesate, cu un uimitor 57% din aportul nostru alimentar zilnic provenind din aceste produse”.

Conform lui Spector, alimentele ultraprocesate sunt „substanțe comestibile asemănătoare alimentelor”, care folosesc ingrediente din alimente reale, dar elimină componente esențiale, cum ar fi fibrele, deoarece acestea nu pot fi manipulate ușor.

„Ele iau extractele esențiale din alimente și le combină în moduri diferite”, a explicat el. „Trebuie să adauge adezivi, substanțe chimice și aditivi pentru a lipi totul și a-l face să pară din nou mâncare”, a completat specialistul.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Tim Spector MD FRCP OBE (@tim.spector)

Alimente „scut” pentru infecțiile virale. Ce să mănânci pentru un microbiom intestinal sănătos

Profesorul Spector sugerează să consumăm 30 de tipuri diferite de plante pe săptămână și este un mare susținător al alimentelor fermentate, cum ar fi chefirul, pentru sănătatea intestinului. El a explicat că beneficiile alimentelor fermentate sunt multiple:

„În special, par să susțină sistemul imunitar, care este esențial în lupta împotriva alergiilor, infecțiilor, cancerului și procesului de îmbătrânire, datorită interacțiunii lor cu bacteriile intestinale rezidente.

Dar, din păcate, nu poți consuma un borcan de iaurt dulce, bogat în aditivi, o dată pe săptămână și să te aștepți la beneficii. Trebuie să alegi produse de calitate și, de preferat, să le consumi în cantități mici, de mai multe ori pe zi. Un studiu clinic din SUA a arătat că persoanele care au mâncat patru-cinci porții mici de alimente fermentate zilnic au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale markerilor de inflamație și funcție imunitară în doar două săptămâni. Așadar, dacă consumi una sau două porții pe zi, vei avea, cel mai probabil, beneficii similare”.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult