Una din marile provocări ale pacienților imobilizați la pat sau în scaunul cu rotile, pentru perioade lungi de timp, este ulcerul de presiune sau, în termeni mai des folosiți, escarele de decubit. Pentru pacienții cu mobilitate redusă escarele sunt complicațiile cele mai severe; pentru aproximativ 8% din pacienții cu paralizie la nivelul membrelor inferioare cauza decesului este reprezentată de escare.
Escarele sunt răni dureroase, care odată formate necesită o perioadă lungă de vindecare. Acestea se formează preponderent pe pielea de deasupra zonelor osoase precum: șold, coate, coccis, zona inghinală, fese, omoplați, călcâie, glezne sau gambe.
Toate acestea sunt zonele în care presiunea, dar și frecarea și macerarea sunt cele mai mari. Prin frecare este favorizată „tocirea” pielii și creșterea riscului de apariție a iritațiilor, iar prin macerare pielea este expusă la umezeală data de transpirație, urină, timp îndelungat.
Escarele se dezvoltă în urma exercitării unei presiuni constante asupra pielii ceea ce scade alimentarea cu sânge în zona aflată sub presiune, ceea ce duce la moartea țesutului.
În funcție de zona în care apar escarele cel mai frecvent pacienții imobilizați se confruntă cu escare în zona posterioară a corpului:
Apariția escarelor este favorizată de factori precum:
Escarele sunt leziuni ce pot progresa și pot ajunge să afecteze țesuturile în profunzime ajungând până la mușchi și oase. În funcție de gradul de afectare escarele se clasifică în:
Stadiul I- este forma incipientă a escarei. Pacientul are piele de culoare roz/ roșie, dar fără a prezenta o rană deschisă. La atingere pielea poate fi sensibilă, mai moale sau mai tare comparative cu pielea din jurul zonei afectate, mai caldă sau mai rece. Pacientul poate avea senzație de arsură sau de mâncărime.
Stadiul II- în stadiul doi al escarelor lipsesc primul strat al pielii sau chiar și al doilea, pielea având în total trei straturi. În unele cazuri escara poate avea aspectul unei vezicule pline cu lichid și este dureroasă.
Stadiul III- escarele afectează și cel de al treilea strat al pielii, format din grăsime. Escarele au aspect de crater și pot degaja miros neplăcut.
Stadiul IV- escarele afectează și alte țesuturi precum mușchii, tendoanele, oasele și sunt prezente țesuturi necrozate și lichid purulent.
Pot exista modificări de culoare ale pielii- la început roz- roșie după care poate căpăta tente mai închise la culoare, albastru sau violet;
Escarele sunt leziuni ce progresează și sunt greu vindecabile, ceea ce face ca procesul de curățare și de îngrijire să fie unul extrem de important. În cazul în care escarele sunt lăsate neîngrijite pot apărea complicații precum:
Dacă aveți în îngrijire la domiciliu un pacient cu risc de a dezvolta escare sau care are deja escare este esențial să discutați cu medicul curant ori de câte ori observați modificări importante la nivelul pielii pacientului pentru adaptarea abordării terapeutice. Ca recomandări generale îngrijirea pacienților cu escare presupune:
Pentru alegerea produselor de curățare și de îngrijire a escarelor (spume de curățare, crème, unguente, plasturi etc.) solicitați sfatul cadrelor medicale specializate. Acestea vă vor face recomandările adaptate nevoilor și stării de sănătate ale pacientului.
În stadiile III și IV este nevoie de intervenția cadrelor medicale specializate pentru o îngrijire optimă în vederea vindecării leziunilor profunde.
Este de preferat să preveniți în primul rând apariția escarelor, iar acest lucru se poate face astfel:
Foto: shutterstock