Sărbătorile aduc mese îmbelșugate, dar și grija pentru siluetă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă sfaturi prețioase pentru a ne bucura de preparatele festive fără a acumula kilograme în plus.
Primul sfat dat de Mihaela Bilic este să începem masa festivă cu o salată sau o supă. Acest lucru ne ajută să ne umplem parțial stomacul cu alimente sănătoase, lăsând mai puțin loc pentru felurile mai calorice.
„Începeți întotdeauna cu o salată de crudități sau cu o supă pe post de aperitiv. Stomacul nu știe să numere caloriile, însă este impresionat de volum. Dacă îl umpleți parțial cu legume proaspete sau cu apa din ciorbă, va rămâne mai puțin loc pentru felul doi”, a explicat Mihaela Bilic în emisiunea lui Cătălin Măruță de la Pro TV.
Totodată, Mihaela Bilic recomandă să bem apă în timpul mesei și să mestecăm bine alimentele. Contrar mitului popular, apa nu diluează sucurile digestive, ci ajută la sațietate.
„Beți apă cu înghițituri mici pe tot parcursul mesei. Există mitul că apa băută la masă diluează secrețiile digestive. Nimic mai fals, apa se combină cu mâncarea și întârzie golirea gastrică, deci ne săturăm cu mai puțină mâncare. Atenție, apa băută înainte de masă nu rămâne în stomac și nu ține de foame… asta ca să mai demolăm un mit!
Mâncați lent și mestecați bine, ideal de 30 de ori fiecare înghițitură. Receptorii gustativi de pe limbă și receptorii olfactivi din nas au nevoie de un contact prelungit cu alimentele ca să aprecieze calitatea mâncării. Știm că ne-am săturat atunci când prima înghițitură de mâncare ajunge la intersecția dintre intestinul subțire și intestinul gros, după ce a parcurs 5 metri de tub digestiv. Ori pentru asta este nevoie de 10-15 minute. Cu cât mestecăm mai mult, cu atât mâncăm mai puțin și ne săturăm mai repede”, a adăugat ea, în emisiunea „La Măruță” de la Pro TV.
În viziunea ei, important e și să ne controlăm porțiile. Un truc simplu, dar eficient, este folosirea farfuriilor mai mici. „Folosiți farfurii individuale cu diametrul de maximum 25 cm. Studiile psihologice arată că mâncăm mai mult dacă farfuria este mai mare și mai plină cu mâncare.
Evitați platourile puse pe mijlocul mesei care vă dau posibilitatea să vă reserviți, trebuie să învățăm să ne săturăm cu o porție limitată cantitativ. Iar dacă sunt multe preparate care vă fac cu ochiul, gustați un pic din toate și apoi mâncați doar din cele care sunt bune cu adevărat. De multe ori mâncarea arată mai bine decât gustul, nu vă lăsați păcăliți de aparențe!”, a mai zis Mihaela Bilic, care e de părere că desertul ar trebui evitat.
„Renunțați la desert și încheiați masa cu o cafea, ajută la digestie și taie pofta de zahăr. După ceva dulce există riscul să aveți poftă de ceva sărat… și nu vă mai opriți din mâncat. E de preferat să aveți o gustare dulce separat de masă, ca să o puteți savura pe îndelete. Și pentru că a venit frigul, merge și un pahar de vin fiert!”.
Foto: arhivă