Potrivit unor descoperiri prezentate de Radiological Society of America, grăsimea viscerală, cea care apare în jurul taliei, a fost asociată proteinelor care se dezvoltă în creier și care sunt specifice bolii Alzheimer.
Cleveland Clinic explică faptul că grăsimea viscerală „este acea grăsime care se găsește în cavitatea abdominală și care înconjoară organele vitale, inclusiv stomacul, ficatul și intestinele. Grăsimea viscerală este extrem de periculoasă pentru sănătate”.
Cercetătorii au urmărit cu atenție asocierea dintre grăsimea viscerală și alte tipuri de grăsime, dar și proteinele tau și amiloid, pe care National Library of Medicine le numește „declanșatorul și glonțul” în boala Alzheimer.
Citește și: Alimente bune pentru creier: scad riscul de Alzheimer
„Studiul nostru arată că grăsimea viscerală în exces a fost asociată nivelurilor crescute PET, care reprezintă doi markeri patologici ale bolii Alzheimer- proteinele amiloid și tau”, a menționat autorul studiului, Dr. Mahsa Dolatshahi.
Cu toate astea, cercetătorii au descoperit că în cazul pacienților cu un HDL mare, adică „colesterol rău crescut”, efectele grăsimii viscerale asupra patologiei date de amiloid a fost „parțial redusă”.
Boala Alzheimer este una dintre cele mai comune tipuri de demență. Simptomele încep să apară după vârsta de 60 de ani, dar Centrul de Prevenție și Control al Bolilor susține că poți reduce acest risc dacă rămâi activ din punct de vedere fizic, și ții sub control afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea.
„Acum că știm că grăsimea viscerală are efecte negative asupra creierului, ne deschide drumul către tratamente precum modificarea stilului de viață sau care includ pastile de slăbit pentru a îmbunătăți circulația sangvină la nivel cerebral și reducerea riscului de boală Alzheimer”, explică autorul studiului.
Foto: shutterstock
Surse: