Tratamentele pentru fertilizare. Dr. Alice Barbu: „Cea mai gravă complicație este sindromul de hiperstimulare”

Despre tratamentele pentru fertilizare ne-a vorbit Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul FIV SANADOR.
  • Publicat:

Fertilizarea in vitro este o metodă avansată de reproducere asistată, care presupune recoltarea și fertilizare artificială a ovocitelor în laborator și implantarea embrionilor astfel obținuți în uterul pacientei. Despre tratamentele pentru fertilizare ne-a vorbit Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul FIV SANADOR.

Ce presupun tratamentele pentru fertilizare

„Tratamentele pentru fertilizarea in vitro reprezintă o serie de hormoni pe care îi utilizăm în cadrul anumitor protocoale, în funcție de patologia pacientei, pentru a supra-stimula controlat funcția ovariană. Dacă știm în mod normal într-un ciclu că se recrutează un singur folicul care urmează să ovuleze, prin inducția hormonală pe care o realizăm prin tratamentele pentru fertilizări in vitro, noi creștem toți foliculii disponibili în acel moment pe ovar, în care se află celulele O, pe care ulterior le recoltăm prin funcție ecografic-ghidată”, ne-a explicat specialistul în obstetrică-ginecologie.

Ce se întâmplă în timpul stimulării ovariene

„Stimularea înseamnă, așa cum am zis, inducția hormonală de creștere foliculară. După ce au crescut toți sau majoritatea foliculilor de pe ovare se practică puncția ovariană, care se va practica sub anestezie generală, deci pacienta doarme, nu va simți niciun fel de disconfort sau durere.

Ovocitele extrase se vor trimite către laborator unde vor fi puse în contact cu spermatozoizii, fiind o manevră invazivă prin care nu avem un control total asupra ovarelor. Se va produce o sângerare în cavitatea abdominală, deci pacienta după puncția ovariană va avea o senzație de disconfort abdominal, se va simți balonată, dar în momentul în care simptomatologia devine severă, se recomandă să se întoarcă la spital sau să ia legătura cu medicul curant, pentru că există posibilitatea ca sângerarea să fie mai mult decât ne-am fi așteptat sau să intervină o altă complicație, cea mai gravă de fapt care intervine în protocoalele de stimulare ovariană, și anume sindromul de hiperstimulare. Poate, de asemenea, să manifeste greață, vărsături, un ușor vertij, senzație de oboseală, poate să prezinte edeme la membrele inferioare”, a continuat Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul FIV SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Platou festiv cu produse Cris-Tim
Platou festiv cu produse Cris-Tim