O boală misterioasă, pe care Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa o numește „boala X”, a provocat moartea a cel puțin 31 de persoane – în mare parte copii – în regiunea izolată Panzi din Republica Democratică Congo, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
OMS a declarat duminică că 406 cazuri ale bolii au fost înregistrate în provincia Kwango, situată la aproximativ 700 km sud-est de capitala Kinshasa. Mai mult de jumătate dintre cei decedați erau copii mai mici de 5 ani, care sufereau de malnutriție severă, a precizat agenția de sănătate. Numărul real al deceselor din regiune este dificil de determinat, iar unele rapoarte indică faptul că până la 143 de persoane ar fi murit. O echipă de oameni de știință din cadrul OMS este pe teren pentru a investiga boala, despre care cercetătorii cred că a început să circule în luna octombrie.
Experții au avertizat asupra riscurilor de răspândire a bolii și au declarat că nu exclud posibilitatea ca aceasta să se transmită pe calea aerului. OMS a spus că riscul la nivel global rămâne scăzut, dar că, din cauza proximității graniței cu Angola, există preocupări legate de transmiterea transfrontalieră.
Boala X este eticheta pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o folosește pentru a se referi la o condiție infecțioasă necunoscută în prezent, dar capabilă să provoace o epidemie sau, dacă se răspândește în mai multe țări, o pandemie. Termenul, introdus în 2017, poate desemna un agent patogen recent descoperit sau orice agent patogen cunoscut care dobândește potențial pandemic. După această definiție, Covid-19 a fost prima Boală X. Însă ar putea exista și alta în viitor.
Medicii afirmă că boala se prezintă ca o infecție respiratorie, cu simptome precum febră, dureri de cap, tuse, secreții nazale și dureri musculare. OMS a spus că echipe de intervenție rapidă au fost trimise pentru a identifica cauza focarului și a coordona un răspuns adecvat.
„BOALA X nu este un joc şi nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internaţională o priveşte cu mare atenţie. Până acum ştim că se transmite prin aer. Simptomele seamănă în primele zile cu gripa. Adică: febră, dureri de cap, tuse, dificultăţi de respiraţie. Ulterior apare anemia severă, care necesită transfuzii de sânge. Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri”, a scris Beatrice Mahler pe Facebook. „Congo, căci acolo a apărut Boala X, a cerut ajutor internaţional pentru pacienţi, dar şi pentru a identifica cine produce boala”, a adăugat medicul pneumolog pe rețeaua de socializare.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat liderii mondiali cu privire la riscurile viitoarelor pandemii în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial.
„Unii oameni spun că acest lucru ar putea crea panică”, afirmă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Nu. Este mai bine să anticipăm ceva ce s-ar putea întâmpla – pentru că s-a întâmplat de multe ori în istoria noastră – și să ne pregătim pentru asta”, a continuat specialistul.
Foto: shutterstock