Sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun. De obicei, gospodinele le prepară în cantități mari, iar de multe ori ajung să le arunce, pentru că s-au stricat. De aceea, trebuie să știți cât rezistă sarmalele în frigider. Există o soluție salvatoare dacă ați făcut prea multe.
În primul rând, trebuie să știi însă că sarmalele ținute la frigider nu au „viață” prea lungă. Cel mult 3-5 zile sunt bune. După aceea, carnea începe să prindă gust acru. Ca să menții prospețimea sarmalelor câteva zile, pune-le într-un recipient etanș la frigider.
Cât privește congelarea sarmalelor, fie ele gătite sau crude, durata de valabilitate diferă.
Dacă alegi să pui la congelator sarmale nepreparate termic, acestea rezistă între 3 și 4 luni. În plus, există riscul ca după decongelare varza să se descompună în procesul de fierbere și să nu mai fie bună. În schimb, sarmalele gătite pot rezista la congelator până la 10 luni.
De precizat că nu e nevoie să puneți toate sarmalele într-un recipient, ci fă-le pachețele, în funcție de câte crezi că vei mânca la o masă. Pune sarmalele în pungi care se închid ermetic și scoate excesul de aer înainte de a le sigila.
Dacă vrei să le fierbi, sarmalele se lasă la dezghețat peste noapte în frigider sau timp de câteva ore. Sub nicio formă nu decongela sarmalele la temperatura camerei, carnea se va strica rapid!
Sursa foto: shutterstock