Dragoș Pătraru trage un semnal de alarmă cu privire la cozonacii din supermarketuri, după ce a analizat ingredientele acestora și a descoperit aditivi și substanțe controversate. Jurnalistul îi îndeamnă pe români să citească atent etichetele și să opteze pentru variante mai sănătoase sau pentru cozonaci preparați acasă.
Jurnalistul Dragoș Pătraru, cunoscut pentru abordarea subiectelor de sănătate în emisiunea sa „Starea Sănătății”, a adus în prim-plan un subiect controversat: cozonacii din supermarketurile din România.
În emisiunea sa online, Drăgoș Pătraru a analizat ingredientele a opt tipuri de cozonaci comercializați în marile magazine și a transmis urmăritorilor concluziile sale, bazate pe studii și declarațiile specialiștilor.
După ce a studiat cu atenție etichetele produselor, jurnalistul a descoperit o serie de ingrediente îngrijorătoare, care ridică semne de întrebare în privința calității acestora. Dragoș Pătraru a prezentat și un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), care analizează aditivii, conservanții și alte substanțe folosite în procesul de fabricație al cozonacilor din comerț.
„Am verificat ce s-a făcut la noi în materie de cozonaci, mă refer la studii care să le ofere consumatorilor informații utile. Ca de obicei, cei de la Asociația Pro Consumatori au fost pe poziții și în 2021, ei au făcut o cercetare cu privire la cozonaci produși în brutăriile din marile lanțuri de magazine. Unii cozonaci erau mai curați, alții aveau până la 19 aditivi. Altora le lipsea declarația nutrițională”, a spus Dragoș Pătraru la Starea Sănătății.
Președintele APC, Costel Stanciu, a declarat că mulți dintre acești cozonaci sunt încărcați cu aditivi alimentari, care ar trebui să ridice suspiciuni în rândul consumatorilor.
„Cozonacii produși în unitățile proprii de tip Brutărie ale marilor lanțuri de magazine alimentare nu au nimic din rețeta tradițională a cozonacului. În compoziția cozonacilor analizați, experții APC au identificat următoarele ingrediente: premix pentru cozonaci, făină de porumb, făină de soia, șrot de soia, pesmet, amidon, margarină, fibre din citrice, albuș de ou pudră, zer praf și alte tipuri de extracte.
Le recomand consumatorilor să nu se lase induși în eroare de prețul mic și denumirile atrăgătoare ale acestor produse, să citească eticheta și să facă alegeri având în vedere calitatea ingredientelor”, a declarat conf, univ, dr, Costel Stanciu, președinte APC.
Pe lângă expunerea problemelor, Pătraru a subliniat importanța calității ingredientelor și i-a încurajat pe români să încerce să își pregătească cozonacii acasă, mai ales în perioada sărbătorilor.
„Mare vorbă e asta… calitatea ingredientelor. La treaba asta nu se gândesc deloc cumpărătorii. Chiar și atunci când pare că un produs din ăsta ultraprocesat e mai curățel, înțelegi că nu ar avea cum să coste atât de puțin, dacă ar fi ceva mai de calitate.
Așa că, mai ales când vine vorba despre astfel de produse pe care le putem face în casă, de sărbători, sfatul meu este să faceți asta, să vă preparați cozonacii singuri acasă. Nu uitați să consumați orice produs după ce ați citit eticheta”, a mai precizat Dragoș Pătraru.
Sursa foto: captură YouTube, Facebook