Cu sezonul festiv în plină desfășurare, este posibil să fii mai indulgent cu dieta și să te trezești răsfățându-te cu băuturi și dulciuri. Cu toate acestea, un expert în somn a explicat cum anumite alimente pot influența somnul și ar putea fi motivul pentru care te trezești mai des în mijlocul nopții.
Dr. Sophie Bostock, expert în somn la Bensons for Beds, evidențiază ce alimente ar trebui evitate pentru a avea un somn mai bun. Acestea includ alimente grase, dulci și alimentele picante, iar trei dintre vinovați sunt: cârnații picanți, plăcintele dulci și cănile de vin fiert, toate elemente tradiționale de sezon care îți pot afecta grav somnul.
„Alimentele sărace în fibre și bogate în zahăr, grăsimi și condimente pot afecta capacitatea de a adormi și de a rămâne adormit. Mâncărurile picante pot provoca indigestie, în timp ce dulciurile cresc brusc nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la un somn agitat mai târziu. Conținutul ridicat de grăsimi, frecvent întâlnit în unele gustări de la târgurile de Crăciun, încetinește digestia, provocând potențial disconfort care te poate ține treaz.
Experimentele au arătat că mesele de seară bogate în grăsimi și zahăr sunt urmate de un somn mai superficial și perturbat. În timp, acest lucru poate deveni un cerc vicios. Privarea de somn determină creierul să intre în modul de supraviețuire, suntem mai predispuși să poftim la mâncare nesănătoasă atunci când suntem obosiți, iar organismul produce mai multă grelină (hormonul „foamei”) și mai puțină leptină (hormonul „sațietății”). Între timp, un studiu recent a descoperit că alimentele ultra-procesate sunt asociate cu un risc crescut de insomnie”, a explicat Dr. Bostock.
Exemple de alte alimente de sezon care îți pot afecta somnul:
Foto: shutterstock