Alimente care „înfundă” și îngustează vasele de sânge. Cresc instant colesterolul

Colesterolul este o substanță grasă (denumită și lipidă) care se găsește în sânge și este necesară pentru funcționarea organismului.
  • Publicat:
Alimente care „înfundă” și îngustează vasele de sânge. Cresc instant colesterolul
Alimente care „înfundă” și îngustează vasele de sânge. Cresc instant colesterolul

Mulți oameni sunt preocupați de sănătatea inimii lor, iar înțelegerea impactului dietei asupra nivelului de colesterol este esențială. Colesterolul este o substanță grasă (denumită și lipidă) care se găsește în sânge și este necesară pentru funcționarea organismului.

Există diferite tipuri de colesterol, inclusiv LDL (lipoproteine cu densitate joasă), VLDL (lipoproteine cu densitate foarte joasă) și HDL (lipoproteine cu densitate mare). În timp ce colesterolul HDL este benefic, deoarece transportă colesterolul departe de artere către ficat, unde poate fi eliminat, prea mult colesterol non-HDL este nociv, deoarece poate înfunda vasele de sânge, provocând rigidizarea și îngustarea lor și reducând fluxul sangvin.

Mulți adulți sunt afectați de niveluri ridicate de colesterol, ceea ce îi expune unui risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv îngustarea arterelor, atac de cord și accident vascular cerebral. Totuși, pentru cei care trăiesc cu această problemă de sănătate, există pași pe care îi pot urma pentru a-și reduce nivelul de colesterol.

Alimente pe care să nu le mai consumi dacă vrei să scazi colesterolul

Experții în sănătate au subliniat acum unele alimente care pot contribui la creșterea colesterolului, oferind îndrumări valoroase celor care doresc să mențină niveluri sănătoase de grăsimi în sânge. Profesorul Ulrich Laufs, cardiolog din cadrul Fundației Germane a Inimii, a declarat că nivelul de colesterol este reglat în principal de ficat, nu doar prin dietă.

Deși se crede adesea că ouăle au un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol, acest lucru nu este valabil pentru toți. Efectul ouălor asupra colesterolului variază mult în funcție de dieta generală și de alți factori.

„Nu există un răspuns general despre cum afectează exact ouăle nivelurile de colesterol, deoarece aportul de colesterol depinde foarte mult de restul dietei și de alți factori, nu doar de consumul de ouă”, a explicat Profesorul Laufs.

Totuși, anumite alimente sunt cunoscute pentru creșterea nivelului de LDL (lipoproteine cu densitate joasă), adesea denumit „colesterol rău”. Acestea includ produse bogate în grăsimi saturate, precum untul, carnea, cârnații procesați, ciocolata și laptele integral. Nu contează doar conținutul de grăsimi saturate, ci și frecvența cu care sunt consumate aceste alimente. Surprinzător, chiar și carbohidrații pot crește nivelul de colesterol.

Pentru cei cu colesterol ridicat, este recomandat să limiteze sau să evite:

  • Laptele integral și produsele lactate grase
  • Iaurturi cu peste trei procente de grăsime
  • Brânzeturile și cremele grase
  • Untul și margarinele bogate în grăsimi
  • Uleiul de cocos și alimentele bogate în grăsimi saturate
  • Produse de patiserie, cum ar fi croissantele
  • Mezelurile grase procesate
  • Fast-food-ul, cum ar fi cartofii prăjiți, pizza și burgerii
  • Dulciurile bogate în grăsimi saturate, cum ar fi înghețata

Ouăle, cresc sau nu colesterolul?

Mulți ar putea fi surprinși să vadă că ouăle nu sunt pe această listă. Potrivit Fundației Britanice a Inimii, recomandările anterioare de a limita consumul de ouă s-au bazat pe concluzii incorecte ale unor cercetări timpurii. Dieteticianul senior Victoria Taylor a declarat că a trecut mult timp de când ouăle erau considerate o cauză a colesterolului ridicat. Ea a spus că „În trecut, se credea că oamenii ar trebui să limiteze numărul de ouă consumate la trei-patru pe săptămână, deoarece conțin colesterol (gălbenușurile de ou au colesterol). Totuși, concepțiile greșite despre ouă și colesterol provin în mare parte din concluzii incorecte ale cercetărilor timpurii, care sugerau că acest colesterol alimentar contribuia la creșterea nivelului de colesterol din sânge.

Acum, cercetările actuale arată că, pentru majoritatea persoanelor sănătoase, colesterolul din alimente, cum ar fi ouăle, are un efect mult mai mic asupra nivelurilor de colesterol total din sânge și LDL, în comparație cu efectele mult mai dăunătoare ale acizilor grași saturați găsiți în alimente precum untul și carnea grasă. Ouăle, de fapt, au un conținut scăzut de grăsimi saturate”.

Cercetările recente au arătat, de asemenea, că un consum moderat de ouă (până la unul pe zi) nu crește riscul de boli cardiovasculare la persoanele sănătoase și poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Astfel, începând cu anul 2000, organizațiile importante de sănătate din lume și din Regatul Unit, inclusiv noi și Departamentul de Sănătate, și-au schimbat recomandările privind ouăle, iar acum nu există o limită recomandată privind numărul de ouă pe care oamenii ar trebui să le consume, atâta timp cât au o dietă variată.

Totuși, persoanele cu hipercolesterolemie familială ar trebui să limiteze în continuare aportul de colesterol alimentar, nu mai mult de trei sau patru ouă pe săptămână.

Cum să gătești ouăle să nu-ți afecteze colesterolul

Ouăle sunt un aliment nutritiv, dar este important să acordați atenție modului în care sunt preparate și garniturilor servite alături. De exemplu, ouăle prăjite cu fasole pe pâine integrală reprezintă o masă foarte diferită de un mic dejun cu ouă, bacon, cârnați și pâine albă cu unt.

Cercetările sugerează că persoanele cu colesterol genetic ridicat ar putea beneficia de reducerea consumului de carbohidrați. O dietă săracă în carbohidrați ar putea fi deosebit de eficientă pentru cei cu risc crescut de boli de inimă. În loc să se concentreze exclusiv pe evitarea anumitor uleiuri și alimente procesate, cunoscute pentru creșterea riscurilor de boli precum cancerul, atenția ar trebui acordată și reducerii alimentelor care cresc nivelul de zahăr din sânge, cum ar fi pâinea, cartofii și dulciurile.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult