Atunci când vine vorba despre transformarea esteticii și funcționalității zâmbetului, pacienții se confruntă adesea cu o dilemă: să opteze pentru fațete dentare sau pentru coroane dentare? Deși ambele soluții pot aduce beneficii semnificative, fiecare are indicații și avantaje specifice, iar alegerea corectă depinde de starea dinților, nevoile estetice și obiectivele individuale.
Pentru a înțelege în detaliu diferențele dintre fațete și coroane dentare, precum și cum să facem cea mai bună alegere, am apelat la expertiza Dr. Octavian Munteanu, medic stomatolog specializat în implantologie orală și parodontologie, fondatorul clinicii Omnia Dental. Cu o experiență extinsă în estetica dentară și un angajament de a păstra sănătatea dentară naturală, Dr. Munteanu ne oferă răspunsuri clare și practice despre ce trebuie să știm înainte de a lua o decizie.
Care sunt diferențele fundamentale între fațetele dentare și coroanele dentare din punct de vedere funcțional și estetic?
Dr. Octavian Munteanu: Fațetele și coroanele dentare sunt lucrări protetice concepute pentru a reface sau îmbunătăți estetica dinților naturali, fiind deseori necesare pentru a repara o distrucție a acestora.
Fațetele dentare sunt foițe subțiri de material care acoperă doar suprafața vizibilă a dintelui. Ele reprezintă varianta mai estetică dintre cele două, având totodată un aspect foarte natural. Sunt o soluție categoric mai puțin invazivă decât coroanele dentare, însă pot corecta doar defecte mai mici. Fațetele sunt folosite, în general, atunci când dorim să corectăm probleme estetice, nu și funcționale. Ele se fixează, în principal, pe smalț, așa că aplicarea lor ne obligă să avem o suprafață dentară aproape intactă.
Coroanele dentare acoperă dintele de jur împrejur, fiind astfel necesară prelucrarea întregii coroane naturale. Sunt soluția preferată atunci când dintele prezintă o distrucție coronară mai mare sau când trebuie să refacem defecte mai mari de poziție sau funcționalitate.
În ce situații este recomandată aplicarea fațetelor dentare? Există pacienți care nu sunt candidați ideali pentru această soluție?
Dr. Octavian Munteanu: Fațetele dentare sunt de preferat atunci când avem de corectat sau îmbunătățit probleme mai mici, precum:
În general, fațetele dentare sunt o opțiune excelentă pentru pacienții care doresc să îmbunătățească aspectul estetic al dinților. Acestea sunt aplicate cu scopul de a oferi un zâmbet natural și atrăgător, rezolvând în același timp problemele estetice minore ale dinților. Practic, fațetele din materiale de calitate și corect realizate nu pot fi diferențiate de dinții naturali.
Deși ar fi de preferat, fiind o soluție “mai naturală” față de coroane, fațetele dentare nu pot fi folosite în toate cazurile. Printre persoanele ce nu pot apela la tratamentul cu fațete dentare regăsim:
Când ar trebui să opteze un pacient pentru coroane dentare, în loc de fațete? Care sunt principalele motive care determină această alegere?
Dr. Octavian Munteanu: Un pacient trebuie să opteze pentru tratamentul cu coroane dentare în detrimentul fațetelor doar atunci când situația sa nu permite utilizarea fațetelor. Practic, principalele motive care determină această alegere sunt imposibilitatea de a realiza fără riscuri tratamentul cu fațete dentare și factorul financiar, fațetele fiind, în general, mai costisitoare decât coroanele.
Persoanele cu probleme mai serioase ale danturii sunt cele care trebuie să ia în considerare tratamentul cu coroane dentare. Acestea sunt folosite pentru a trata, în general, probleme mai mari, fiind deseori necesare pentru a putea salva un dinte de la extracție și a-i reda funcționalitatea. Totuși, aceasta nu înseamnă că nu sunt o soluție viabilă în cazurile ce necesită o estetică ridicată, materialele moderne permițându-ne să obținem o estetică și o naturalețe aproape identică cu cea a fațetelor dentare. Printre indicațiile coroanelor dentare se numără:
Cum influențează starea dinților naturali decizia de a alege între fațete și coroane? Este necesară pregătirea dinților în mod diferit pentru fiecare procedură?
Dr. Octavian Munteanu: Starea dinților naturali este principalul factor ce se ia în considerare când ne gândim la tratamentul cu fațete sau coroane. Prepararea dinților este foarte diferită în cazul coroanelor față de fațete.
Fațetele sunt opțiunea de dorit deoarece necesită un “sacrificiu” minim de substanță dură dentară. Pentru fixarea în siguranță a unei fațete se prelucrează doar până în 1 mm și doar suprafața frontală a dintelui. Însă, ele se pot “lipi” doar de smalțul dentar, ceea ce înseamnă că suprafața dintelui trebuie să fie cât mai întreagă. O pierdere de peste 30-40% din smalț poate compromite stabilitatea fațetei pe termen lung.
Coroanele dentare, pe de altă parte, nu au această interdicție. Ele se pot fixa pe smalț, dentină, plombe sau pivoti dentari și chiar pe rădăcina dintelui dacă aceasta este expusă. Ele acoperă în întregime partea vizibilă a dintelui. Dezavantajul este că dintele trebuie prelucrat de jur împrejur și până la 1.5-2 mm din grosimea sa, în funcție de materialul de restaurare folosit. În plus, deși nu este obligatorie, este adesea necesară devitalizarea dintelui din cauza sensibilității dentare ce apare după șlefuirea dintelui.
Există diferențe semnificative în ceea ce privește durata de viață a fațetelor versus coroanelor dentare? Ce factori influențează durabilitatea acestora?
Dr. Octavian Munteanu: În general, se consideră că fațetele au o durată de viață mai scurtă decât coroanele. Aceasta se datorează în principal modalității de fixare pe dinte a fiecăruia. Deoarece coroanele se “lipesc” de toată suprafața disponibilă a dintelui, șansele ca ele să “cadă” sunt destul de reduse.
Pe de altă parte, evoluția cimenturilor folosite pentru “lipirea” fațetelor dentare a îmbunătățit semnificativ stabilitatea acestora pe dinte. În prezent, este mai greu de afirmat că o fațetă se poate desprinde mai repede decât o coroană, vorbind însă de cazurile în care avem de a face cu o ocluzie echilibrată.
Ca și rezistență în sine, materialele folosite în prezent pentru fabricarea fațetelor și coroanelor dentare le conferă o fiabilitate pe termen foarte lung ambelor tipuri de restaurări.
Ce materiale sunt folosite cel mai frecvent pentru fațete și coroane? Cum influențează alegerea materialului estetica și funcționalitatea finală?
Dr. Octavian Munteanu: Materialul de elecție pentru fabricarea fațetelor dentare este ceramica integrală. Deși ele pot fi fabricate și din materiale compozite, acestea nu pot egala nici estetica superioară, și nici rezistența crescută a ceramicii. Fațetele de ceramică conferă o estetică impecabilă și un aspect foarte natural.
Coroanele dentare pot fi fabricate dintr-o gamă mai largă de materiale, precum materiale acrilice sau compozite, metal integral, metalo-ceramică, zirconiu integral sau zirconiu acoperit cu un strat de ceramică, și, bineînțeles, ceramică integrală. Toate aceste materiale prezintă avantajele și dezavantajele lor. În prezent, majoritatea coroanelor sunt realizate din zirconiu și/sau ceramică, datorită biocompatibilității și esteticii net superioare pe care acestea le oferă.
Care sunt avantajele și dezavantajele celor două opțiuni din perspectiva conservării structurii naturale a dintelui?
Dr. Octavian Munteanu: După cum menționam mai devreme, fațetele sunt varianta de preferat, atunci când situația permite. Prepararea dintelui pentru fixarea unei fațete este minimă, între 0.2-1 mm. De aceea, dintele în sine este foarte puțin afectat, iar nevoia unui tratament de canal este foarte rar întâlnită.
Pregătirea dintelui pentru a primi o coroană protetică este mult mai invazivă. Toată porțiunea vizibilă a dintelui, inclusiv rădăcina dacă este expusă, este șlefuită de jur împrejur cu până la 2 mm. Se “sacrifică” astfel o parte semnificativă din substanța dură dentară. De aceea, în multe cazuri, din pricina sensibilității apărute, se ajunge și la devitalizarea dintelui.
Ce ar trebui să știe pacienții despre procesul de aplicare a fațetelor versus cel al coroanelor? Există diferențe în ceea ce privește timpul necesar sau complexitatea procedurilor?
Dr. Octavian Munteanu: Procesul de aplicare al fațetelor este mai complex și durează mai mult. În primul rând, dinții trebuie izolați de restul gurii și de salivă. Suprafața preparată se dezinfectează temeinic, apoi se aplică o soluție ușor acidă pentru a crea microretenții, iar în final se condiționează cu un lac special ce crește capacitatea de “lipire” a cimentului. La rândul lor, fațetele se dezinfectează, și se condiționează cu un acid și un bonding special. În final, se aplică cimentul, iar fațetele se poziționează pe dinți. În această etapă este nevoie de mare atenție, deoarece fațetele își pot “schimba” cu ușurință poziția. După întărirea cimentului, se elimină excesul de material și se curăță cu atenție spațiile interdentare. În funcție de cimentul folosit, pacientul poate mânca la 1-2 ore după cimentare. Întreg procesul de aplicare al fațetelor poate dura de la 10-15 minute, pentru 2-4 fațete, până la 30-60 minute pentru până la 20 de fațete.
În cazul coroanelor dentare, situația se simplifică destul de mult. Dinții sunt izolați, dezinfectați și uscați. Coroanele sunt dezinfectate și degresate. Apoi se aplică cimentul în interiorul lor și se poziționează pe dinți. După întărirea cimentului, excesul de material este îndepărtat. Pacientul poate mânca peste 1-2 ore.
În cazul coroanelor dentare din ceramică integrală, procesul de aplicare este similar celui folosit în cazul fațetelor.
Cum afectează aceste soluții sănătatea pe termen lung a dinților și a gingiilor? Există riscuri asociate cu oricare dintre ele?
Dr. Octavian Munteanu: Atât coroanele, cât și fațetele dentare sunt soluții foarte fiabile de tratament. Evident că aplicarea lor presupune prelucrarea dinților, și implicit scăderea rezistenței dintelui per ansamblu. Însă, dacă sunt corect realizate și adaptate atât la dinte, cât și față de gingie, și, mai ales, corect îngrijite de către pacient, durata lor de viață poate fi foarte îndelungată.
Riscurile asociate cu acest tip de lucrări protetice pot duce la pierderea prematură a lucrărilor sau chiar a dinților tratați. Aceste riscuri provin din două surse:
Lucrări incorect adaptate la dinte, gingie sau în ocluzie (mușcătură). Aici vorbim de lucrări prea scurte sau prea largi care permit retenția de resturi alimentare, de lucrări prea lungi care rănesc gingia și determină inflamație și retracție gingivală, sau de lucrări care suportă o sarcină masticatorie prea puternică, care în timp provoacă pierdere osoasă și mobilitate dentară.
Lucrări neigienizate sau incorect igienizate de către pacient. În acest caz sunt afectați atât dinții, prin carii ce pot să apară pe sub lucrări sau pe rădăcina dentară, cât și gingiile, prin inflamație și infecții gingivale.
Ce recomandați pacienților care nu știu ce să aleagă între fațete și coroane? Ce ar trebui să fie decisiv pentru a face alegerea corectă?
Dr. Octavian Munteanu: Întotdeauna am sfătuit pacienții să aleagă tratamente cât mai conservatoare, care să permită păstrarea dinților într-o stare cât mai naturală. În acest scop, alegerea fațetelor în detrimentul coroanelor dentare este soluția cea mai evidentă. Însă, dacă situația dinților nu permite obținerea unui rezultat sigur prin utilizarea fațetelor, atunci coroanele dentare sunt soluția câștigătoare. Din fericire, materialele moderne folosite pentru fabricarea coroanelor (ex. ceramică presată) ne permit să obținem un rezultat cu o estetică superioară și cu un sacrificiu mai mic de substanță dură dentară.