Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale caracterizată de deteriorarea unuia sau a mai multor discuri intervertebrale, ca urmare a înaintării în vârstă, a suprasolicitării coloanei sau a unor traumatisme. În funcție de zona coloanei afectate, pacienții se dezvolta hernie de disc cervicală, hernie de disc lombară și hernie de disc toracică, aceasta din urmă fiind însă mai rar întâlnită. Astfel, în funcție de localizare, pacienții cu hernie de disc se pot confrunta cu dureri cervicale sau cu durere de spate care pot iradia spre membrele inferioare sau superioare.
O hernie de disc nu trebuie neglijată, deoarece, în lipsa tratamentului, se poate agrava, ducând la durere cronică, la imposibilitatea de a desfășura activitățile zilnice în condiții optime, la dificultăți de mers, impotență funcțională și chiar la dizabilitate. În cazurile severe, afecțiunea poate provoca sindromul „coadă de cal”, din cauza comprimării nervilor spinali poziționați în partea inferioară a coloanei vertebrale. O astfel de complicație poate duce la apariția incontinenței urinare și este necesară o intervenție chirurgicală în regim de urgență, pentru a preveni paralizia permanentă cauzată de lezarea măduvei.
Pentru a evita astfel de complicații sunt esențiale consultul de specialitate și efectuarea unor investigații specifice, la recomandarea medicului. Acestea pot include radiografie, RMN sau CT de coloană vertebrală sau electromiografie, care oferă informații importante pentru stabilirea diagnosticului corect și alegerea tratamentului corespunzător pentru fiecare caz în parte.
Tratamentul herniei de disc trebuie stabilit în funcție de localizarea herniei, de severitatea afecțiunii și de particularitățile pacientului. Într-o primă fază, dacă afecțiunea nu este gravă, medicul poate recomanda limitarea activităților fizice pentru a nu a accentua și mai mult simptomatologia, dar și un program de recuperare medicală. De asemenea, poate prescrie și un tratament medicamentos, antialgic și antiinflamator.
În cazul în care tratamentul conservator nu dă rezultatele așteptate, iar mobilitatea este pusă în pericol, simptomele se accentuează, apar incontinența urinară, paresteziile sau dificultățile la deplasare, medicul poate recomanda o operație pentru hernie de disc. Discectomia este o intervenție de chirurgie spinală care poate fi realizată, în funcție de indicație, prin chirurgie clasică, cu abord deschis, dar și cu un grad redus de invazivitate – endoscopic, cu laser, prin discectomie percutanată sau microdiscectomie. Acest din urmă tip de intervenție se realizează sub microscop și permite îndepărtarea discului herniat cu ajutorul unor tehnici precise, cu protejarea țesuturilor din jur.
Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este important ca pacienții să se adreseze unor centre specializate, în care să aibă acces la diferite metode de tratament pentru hernia de disc și la o echipă medicală foarte bine pregătită și cu experiență. La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical al herniei de disc este realizat de neurochirurgi experimentați și cu rezultate remarcabile, într-un bloc operator foarte bine dotat, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, precum microscoapele intraoperatorii Zeiss Kinevo 900. Operațiile sunt realizate atât clasic, deschis, cât și mai puțin invaziv, în funcție de indicația medicală, cu sprijinul specialiștilor din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.
De asemenea, pacienții au acces în Departamentul de Recuperare și Medicină Fizică SANADOR la programe personalizate de reabilitare medicală, recomandate de medici experimentați, pentru ameliorarea manifestărilor clinice și redarea mobilității.