Placenta, un organ temporar esențial pentru dezvoltarea unei sarcini sănătoase, nu este doar un furnizor de nutrienți și oxigen. Cercetările recente demonstrează că placenta joacă un rol activ în protejarea creierului fătului în fața condițiilor adverse și, în același timp, reprezintă o resursă inestimabilă pentru viitorul medicinei regenerative.
Un studiu realizat la Universitatea Cambridge arată că placenta protejează creierul fătului în situații de stres, cum ar fi lipsa temporară a hranei. Cercetătorii au observat, pe modele animale, că placentele mamelor care au fost private de hrană timp de 24 de ore au activat gene responsabile de procesul de autofagie — un mecanism prin care celulele își elimină componentele deteriorate. Acest proces a ajutat la adaptarea fătului, reglând expresia genelor implicate în dezvoltarea hipotalamusului, o regiune crucială a creierului. Astfel, placenta acționează ca un scut biologic, protejând creierul în momente esențiale ale formării sale.
Pe lângă rolul de protecție și susținere a fătului, placenta are și alte funcții esențiale. Aceasta produce hormoni precum progesteronul și hCG, vitali pentru menținerea sarcinii și protejează fătul de patogeni și permite trecerea anticorpilor necesari întăririi sistemului imunitar. Mai mult, filtrează dioxidul de carbon și alte deșeuri din sângele bebelușului și se adaptează la nevoile în schimbare ale fătului pe parcursul sarcinii.
În plus, importanța placentei nu se oprește la naștere. Ea este o sursă extrem de bogată de celule stem, cu potențial terapeutic semnificativ. „Placenta conține cea mai mare cantitate și diversitate de celule stem, inclusiv celule imuno-evazive. Acestea au proprietăți unice, fiind compatibile nu doar cu copilul pentru care au fost recoltate, ci și cu alți membri ai familiei” explică Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
Recoltarea celulelor stem din întregul țesut placentar, pe lângă sângele și țesutul cordonului ombilical, asigură o cantitate mai mare de celule disponibile pentru tratamente. Aceasta poate face diferența în cazul unor afecțiuni grave, unde este nevoie de un număr crescut de celule pentru succesul terapeutic. Celulele stem recoltate la naștere sunt deja utilizate în tratamentul a peste 80 de boli severe, inclusiv oncologice sau neurologice. România se numără printre puținele țări din Europa unde părinții pot opta pentru recoltarea întregului țesut placentar. Acest proces oferă acces la o cantitate și diversitate maximă de celule stem, asigurând o pregătire mai bună pentru eventuale provocări medicale.
Foto: shutterstock