Boala parodontală sau cariile profunde pot provoca sau agrava afecțiunile respiratorii

Studiile au demonstrat că boala parodontală crește riscul de a dezvolta pneumonie bacteriană cu până la 25%.
Boala parodontală sau cariile profunde pot provoca sau agrava afecțiunile respiratorii
Boala parodontală sau cariile profunde pot provoca sau agrava afecțiunile respiratorii

Cavitatea bucală este poarta de intrare în organism, iar bacteriile prezente aici pot fi inhalate sau aspirate în plămâni. Astfel, sănătatea orală precară poate genera reacții în lanț, contribuind inclusiv la apariția sau agravarea unor boli respiratorii. În cele ce urmează vom discuta despre impactul pe care afecțiunile orale, inclusiv boala parodontală, îl pot avea asupra sistemului respirator și care sunt cele mai des întâlnite boli respiratorii care pot fi cauzate sau agravate de o sănătate orală precară.

Printre afecțiunile orale cu cel mai mare impact asupra sănătății respiratorii se numără:

  • Boala parodontală: Inflamația cronică a gingiilor, cauzată de acumularea de bacterii și tartru, este strâns legată de afecțiunile respiratorii, inclusiv pneumonia și bolile obstructive cronice pulmonare (BPOC). Bacteriile din plăcile parodontale pot fi aspirate în plămâni, unde pot cauza infecții severe, mai ales în cazul pacienților cu sisteme imunitare slăbite. Studiile au demonstrat că prezența bolii parodontale crește riscul de a dezvolta pneumonie bacteriană cu până la 25%.
  • Cariile dentare profunde și abcesele orale: Cariile netratate și infecțiile asociate pot permite bacteriilor orale să pătrundă în fluxul sanguin sau să fie inhalate, cauzând infecții respiratorii. În cazuri extreme, abcesul dentar poate genera complicații precum mediastinita, o inflamație severă a structurilor din cavitatea toracică.
  • Halitoza: Aceasta nu este doar o problemă estetică, ci poate fi un indicator al prezenței unor agenți patogeni orali care cresc riscul de infecții respiratorii. Bacteriile care provoacă mirosurile neplăcute pot ajunge în plămâni și pot favoriza inflamația.
  • Candidoza orală: Infecțiile fungice orale, cum este candidoza, sunt frecvente la persoanele cu imunitate scăzută. Aceasta poate fi o sursă de infecție secundară în tractul respirator, ducând la complicații precum bronșita fungică sau pneumonita.

Cine este mai expus riscurilor?

Persoanele în vârstă, copiii și cei cu imunitate scăzută sunt mai vulnerabili la efectele negative ale bacteriilor orale asupra sănătății respiratorii. De asemenea, fumătorii și persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare, au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni respiratorii agravate de sănătatea orală precară.

Observăm, deci, că menținerea sănătății orale nu se traduce doar printr-un zâmbet frumos, aceasta fiind chiar o condiție cheie pentru protejarea sănătății sistemice. Astfel, grija pentru sănătatea orală este o investiție în starea de bine a întregului organism. Periajul, folosirea aței dentare și a dușului bucal, precum și vizitele periodice la stomatolog pot face diferența între menținerea unei stări optime de sănătate sau apariția unor complicații sistemice grave.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Mariana Cărămidă - medic primar parodontolog
Dr. Mariana Cărămidă este medic primar parodontolog în cadrul Clinicilor Trident din București. Doctor în Științe Medicale, aceasta este autoare și coautoare a trei cărți, cu peste 25 de articole publicate și numeroase comunicări științifice la nivel național și internațional. Face ...
citește mai mult