Cât de sigur este paracetamolul? Noi cercetări stârnesc îngrijorări privind impactul asupra persoanelor în vârstă

Cât de sigur este paracetamolul? Cercetări recente ridică semne de întrebare privind impactul asupra persoanelor în vârstă.
  • Publicat:
Cât de sigur este paracetamolul? Noi cercetări stârnesc îngrijorări privind impactul asupra persoanelor în vârstă
Cât de sigur este paracetamolul? Noi cercetări stârnesc îngrijorări privind impactul asupra persoanelor în vârstă

Un studiu de amploare, care a analizat sănătatea a 180.000 de persoane în vârstă ce utilizau frecvent paracetamol, sugerează că acest medicament poate să nu fie la fel de sigur cum se credea anterior, mai ales în cazul utilizării prelungite.

Un studiu recent ridică semne de întrebare asupra siguranței utilizării paracetamolului pe termen lung, în special în rândul persoanelor în vârstă. Cercetarea a evidențiat riscuri crescute de sângerări gastrointestinale, insuficiență cardiacă și boli renale cronice, subliniind necesitatea reevaluării acestui medicament ca tratament de primă linie pentru durerea cronică.

Riscuri crescute pentru care iau frecvent paracetamol

Cercetătorii au comparat dosarele medicale a peste 180.000 de pacienți cu vârste de peste 65 de ani care au primit cel puțin două prescripții de paracetamol în decurs de șase luni, cu datele a 402.000 de persoane care nu au folosit acest medicament. Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a riscurilor asociate utilizării frecvente:

  • 35% risc mai mare de sângerare gastrointestinală inferioară;
  • 20% risc mai mare de ulcere peptice;
  • 19% risc mai mare de a dezvolta boli renale cronice;
  • 9% risc mai mare de insuficiență cardiacă;
  • 7% risc mai mare de hipertensiune arterială.

Recomandările experților

Profesorul Weiya Zhang, de la NIHR Biomedical Research Centre, Universitatea din Nottingham, a declarat:
„Din cauza reputației sale de medicament sigur, paracetamolul a fost mult timp recomandat ca tratament de primă linie pentru osteoartrită, mai ales la persoanele în vârstă, care sunt mai predispuse la complicații medicamentoase. Totuși, având în vedere efectul său redus de ameliorare a durerii și rezultatele acestui studiu, utilizarea paracetamolului ca analgezic de primă linie pentru afecțiuni pe termen lung la persoanele în vârstă trebuie reevaluată”.

Paracetamolul și tratamentele pentru durerea cronică

Deși este frecvent prescris pentru durerea cauzată de osteoartrită și oferit gratuit pe rețetă persoanelor peste 65 de ani, paracetamolul a fost reevaluat de Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE). În 2022, NICE a avertizat că acest medicament nu ar trebui utilizat în mod obișnuit pentru durerea cronică, din cauza lipsei unor dovezi solide privind beneficiile sale.

Aceste rezultate atrag atenția asupra utilizării prelungite a paracetamolului în cazul persoanelor în vârstă și subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare. Pacienții și medicii trebuie să cântărească cu atenție riscurile și beneficiile înainte de a recurge la acest medicament ca tratament pe termen lung.

Sursa: express.co.uk

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Daiana Matei - Redactor
Daiana Matei este o jurnalistă cu o experiență solidă în domeniul entertainmentului, activând din 2016 în presa românească. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București și deține un masterat în Managementul Instituțiilor Mass-Media. Daiana Matei ...
citește mai mult