Cât consumă luminițele din bradul de Crăciun și când e bine să le ții aprinse să nu-ți umfle factura

  • Publicat:
Cât consumă luminițele din bradul de Crăciun și când e bine să le ții aprinse să nu-ți umfle factura
Cât consumă luminițele din bradul de Crăciun

Împodobirea bradului de Crăciun și instalarea luminițelor în casă sunt unele dintre cele mai așteptate activități în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă specialiștii trag un semnal de alarmă. Pentru a nu avea un cost extrem de ridicat la factura de energie electrică trebuie să ținem cont de câteva aspecte. Cât consumă, de fapt, luminițele din bradul de Crăciun? 

Câtă energie consumă luminițele din bradul de Crăciun

Înainte de Crăciun, instalația de brad este unul dintre cele mai bine vândute ornamente. Fie că este vorba de iluminarea bradului de Crăciun, a curților, a balcoanelor sau a fațadelor caselor, sunt cele mai căutate de români. Cu toate acestea, există și persoane care se întreabă cât consumă luminițele din bradul de Crăciun?

Spre exemplu, o instalație clasică cu 650 de becuri incandescente, în care fiecare bec are o putere de 0,45 wați va ajunge să să consume în total 292,5 wați în fiecare moment. Dacă instalația este aprinsă timp de 372 de ore, ajungem la un consum total de aproximativ 109kWh în plus la factura de energie electrică.

Mare atenție cât le țineți în priză

Instalațiile de brad cu tehnologie LED pot consuma între 5 și 10 wați pe oră, asta în funcție de numărul de becuri). La un calcul atent, dacă utilizăm o instalație de brad cu 100 de lumini de tip LED timp de 10 ore pe zi, adică 300 de ore pe lună, vom avea un consum de 2,25 kWH, adică un cost de 3-5 lei în plus la factura de energie electrică. Recomandat este să le țineți cel mult 2 ore pe zi aprinse.

Beculețele din instalația de brad pot fi de două tipuri: incandescente și pe bază de LED. Deși este mai costisitoare, instalația pe bază de becuri led consumă mai puțin curent decât cea cu becuri incandescente, iar factura la curent este vizibil mai mică, chiar și cu până la 80% mai puțin.

Sfaturi pentru a reduce consumul la curent electric

Conform energyogre.com, becurile de tip LED consumă cu până la 80-90% mai puțină energie decât cele incandescente.

Nu țineți luminile aprinse în timp ce folosiți instalația de brad.

Stingeți lumina din cameră atunci când instalația de brad este pornită.

O cameră luminată doar cu instalația de brad va oferi o atmosferă plăcută și va genera un consum mai mic la factura de energie electrică.

Dacă vreți să montați instalația pe balcon sau în curte, specialiștii în energie recomandă să folosiți o instalație care să aibă alimentarea pe baterii și nu la curent.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News