Palpitațiile, adică bătăile puternice ale inimii, pot să apară în urma unor emoții intense, însă alteori pot fi simptomul unor afecțiuni cardiace severe. În cazul Ioanei, în vârstă de 27 de ani, palpitațiile pe care le resimțea au însemnat un diagnostic dur: ruptură de valvă mitrală. Tânăra trecuse cu greu de primul trimestru de sarcină, perioadă în care se confruntase cu greață și vărsături severe, dar era foarte fericită că urma să aibă un copil.
Când a aflat că suferea de o boală cardiacă gravă, care punea în pericol atât viața ei, cât și viața micuțului atât de mult dorit, Ioana s-a simțit copleșită. „S-a pus problema întreruperii sarcinii, ca să pot fi operată pentru valvulopatie, pentru că nu se știa cât de severă este și cum vor evolua lucrurile, ținând cont că în sarcină inima este oricum sub presiune.”, își amintește pacienta.
În scurt timp, au apărut și alte complicații: colestază și contracții uterine asociate bolii valvulare. Situația era critică, sarcina avea doar 21 de săptămâni, dar un tratament medicamentos ar fi afectat evoluția fătului. Ioana nu a fost însă de acord cu inducerea avortului.
Pentru ca fătul să aibă șanse de supraviețuire și pentru a beneficia de o naștere în siguranță, pacienta s-a internat la Spitalul Clinic SANADOR, fiind monitorizată pentru sarcină cu risc obstetrical crescut de Conf. Dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, director al Spitalului Clinic SANADOR. Aici, cu ajutorul echipei medicale, Ioana a putut menține sarcina până la 32 de săptămâni, când a avut loc nașterea prin operație cezariană, efectuată în regim de urgență de Conf. Dr. Doru Herghelegiu, din cauza unor contracții uterine puternice.
Venit pe lume prin naștere prematură, micuțul Ioan a avut nevoie de reanimare și a stat internat două săptămâni pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR, unde a primit cele mai bune îngrijiri de specialitate, inclusiv suport respirator și alimentație intravenoasă.
Tânăra mamă și-a dorit o inimă „reparată” înainte de întoarcerea acasă cu bebelușul și a ales ca operația pe cord să fie efectuată la scurt timp după naștere, astfel încât recuperarea să aibă loc în paralel cu îngrijirea celui mic în spital.
Intervenția de chirurgie cardiovasculară minim invazivă a fost realizată de o echipă coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR. Operația a fost de plastie de valvă mitrală, cu închidere de defect septal atrial, prin minitoracotomie dreaptă videoasistată.
Operația a decurs foarte bine, iar în prezent Ioana se poate bucura de viață alături de bebelușul ei, care, deși a primit scor Apgar 5 în urma nașterii premature, a evoluat normal și este sănătos. Pacienta respectă recomandările medicilor și revine periodic la control.
Maternitatea SANADOR este parte a Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România. Astfel, echipa medicală poate asigura servicii medicale performante, inclusiv pentru monitorizarea unor sarcini cu risc și pentru naștere în siguranță chiar și în cazul unor posibile complicații sau atunci când micuții vin pe lume prematur.
La Spitalul Clinic SANADOR funcționează singura Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I din sistemul privat de sănătate din România, cu departamente dedicate pentru nou-născuți, adulți și terapie intensivă cardiovasculară.