Tratamente moderne pentru prostata mărită

  • Publicat:
Tratamente moderne pentru prostata mărită
Tratamente moderne pentru prostata mărită

Un adenom de prostată poate să afecteze semnificativ calitatea vieții, provocând semne și simptome severe, precum urinări dese, senzație de golire incompletă a vezicii sau nevoie imperioasă de a urina, cu multiple treziri nocturne, întrucât prostata mărită pune presiune pe vezică și pe uretră. Consultul de specialitate la medicul urolog este esențial pentru evaluarea severității afecțiunii și recomandarea tratamentului adecvat.

În anumite situații, medicul poate recomanda tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomatologiei și monitorizarea activă. Când prostata este foarte mărită, poate fi necesară o intervenție chirurgicală sau proceduri nechirurgicale, care pot îndepărta țesutul în exces fără să fie necesare incizii. Aceste proceduri moderne permit o recuperare rapidă, cu reluarea imediată a activităților cotidiene și menținerea funcției urinare și a funcției sexuale.

În prezent, pacienții au la dispoziție mai multe opțiuni performante de tratament pentru prostată adaptate fiecărui caz în parte, la recomandarea medicului urolog. În acest fel, pot fi prevenite complicațiile severe ale unui adenom de prostată, care pot include retenție urinară sau chiar insuficiență renală. Pentru diagnostic avansat și tratament modern, pacienții trebuie să se adreseze unui centru medical specializat, care poate asigura metode terapeutice moderne, pentru obținerea unor rezultate bune pe termen lung.

Embolizarea adenomului de prostată este o intervenție minim invazivă, endovasculară, care presupune introducerea unui un tub subțire și flexibil (cateter) în interiorul vaselor care alimentează prostata cu sânge, medicul injectând apoi mici particule speciale, sub control radiologic. Acestea blochează fluxul sanguin către prostată, astfel încât aceasta își reduce dimensiunea.

O altă metodă nechirurgicală de tratament este ablația adenomului de prostată. Procedura de ablație poate fi realizată prin mai multe tehnici – cu laser, cu vapori de apă sau prin ablație termică. Ablația prin metoda Rezum este un tratament modern, prin care energia termică este transformată în vapori de apă, care distrug țesutul prostatic printr-o tehnologie precisă, fără efecte adverse asupra organelor din vecinătate și fără să fie necesare inciziile sau suturile chirurgicale.

Totodată, există și intervenții chirurgicale minim invazive, precum procedura TURP (rezecția transuretrală a prostatei), prin care chirurgul îndepărtează o parte din glanda prostatică, pentru a ameliora simptomatologia. Rezecția transuretrală a prostatei este realizată fără incizii la nivelul abdomenului, cu ajutorul unui instrument chirurgical introdus prin uretră, care folosește curent electric sau laser pentru a tăia țesutul prostatic și pentru a sigila vasele de sânge, eliberând astfel fluxul urinar și ameliorând simptomele supărătoare.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate, la analize și investigații imagistice avansate, pentru diagnosticul rapid și precis al afecțiunilor prostatei. Atunci când este necesară o intervenție pentru tratarea adenomului de prostată, la Spitalul Clinic SANADOR pacienții beneficiază de diferite metode de tratament, chirurgicale sau nechirurgicale, conform indicației medicale stabilite pentru fiecare în parte. Procedurile sunt realizate de chirurgi urologi experimentați, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatori din țară, cu echipamente de ultimă generație.

Tratamentul chirurgical este realizat atât prin abord clasic, deschis, cât și minim invaziv, endourologic, laparoscopic sau prin chirurgie robotică, în funcție de specificul fiecărui caz în parte. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică urologică sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, unul dintre cele mai avansate modele existente în prezent.

Urmărește CSID.ro pe Google News