Nu știu ce se întâmplă cu tăvile de copt, dar indiferent cât de atent le cureți, par să se murdărească incredibil de repede, în doar câteva luni. Uităm de bureți. Uităm de perii de vase. Odată ce tava de cuptor a dobândit acea murdărie încrustată, simți că nimic nu o mai poate curăța.
Așa că îți poți imagina cât de intrigată am fost când am aflat de la Tasting Table că umilul cartof ar putea ajuta la îndepărtarea ruginii de pe tăvile mele. Tot ce trebuie să fac, spun ei, este să tai un cartof crud pe jumătate, să îl înmoi în detergent de vase și sare sau bicarbonat de sodiu și să mă apuc de frecat. Și eu am fost sceptică, dar după ce am încercat, nu m-aș mai întoarce la metodele vechi.
Știu! Funcționează căci cartofii au un conținut ridicat de acid oxalic, care este uneori vândut în formă pură ca soluție pentru îndepărtarea ruginii. Când acesta intră în contact cu rugina, creează o substanță numită oxalat de fier, care poate fi spălată ușor cu apă și săpun. Adăugarea detergentului de vase ajută la îndepărtarea grăsimilor, în timp ce sarea și bicarbonatul exfoliază suprafața tăvilor.
Cartofii dulci au un conținut mai ridicat de acid oxalic, eficient în reducerea ruginii, decât alte tipuri de cartofi, subliniază Tasting Table.
Foto: shutterstock