Cât de sigur este să mănânci ouăle crăpate? Lucruri pe care trebuie să le știi pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol

Ouăle crăpate pot fi salvate, dar totul depinde de momentul în care s-au spart. Iată recomandările experților:
  • Publicat:
Cât de sigur este să mănânci ouăle crăpate? Lucruri pe care trebuie să le știi pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol

Prețul ouălor a crescut semnificativ în ultima perioadă, determinând consumatorii să fie mai atenți la fiecare bucățică de hrană. Totuși, nimic nu poate fi mai frustrant decât să deschizi un carton proaspăt cumpărat și să descoperi câteva ouă crăpate. Ce faci în această situație? Îți poți asuma riscul de a le folosi sau ar trebui să le arunci?

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), producția de ouă a scăzut cu 4% în luna noiembrie, pe fondul prețurilor crescute și al cazurilor de gripă aviară. În acest context, gestionarea corectă a ouălor devine esențială.

Când să arunci ouăle crăpate

Lisa Steele, autoarea cărții “Fresh Eggs Daily” și expertă în creșterea găinilor, recomandă prudență. Ea avertizează că ouăle crăpate găsite deja deteriorate în carton, în special cele cumpărate din magazin, nu sunt sigure pentru consum.

„Nu ai nicio idee cât timp au stat acolo crăpate”, explică ea.

Coaja oului și membrana sa internă acționează ca o barieră naturală împotriva bacteriilor, precum salmonella. Dacă această barieră este compromisă înainte de a ajunge acasă, oul ar trebui aruncat. USDA confirmă această precauție, sfătuind consumatorii să evite achiziționarea ouălor crăpate.

Când ouăle crăpate pot fi salvate

Pe de altă parte, dacă oul s-a crăpat accidental acasă, în drum de la supermarket sau în frigider, situația este diferită. Lisa Steele afirmă că astfel de ouă pot fi consumate, cu condiția ca membrana interioară să fie încă intactă.

Pentru a le folosi în siguranță, ouăle crăpate trebuie sparte imediat într-un bol, acoperite cu folie alimentară sau un capac și păstrate în frigider. Este esențial ca acestea să fie gătite complet în maximum două zile, la o temperatură de cel puțin 160 de grade, pentru a elimina riscul contaminării bacteriene.

Dacă însă membrana este deteriorată, oul nu este sigur pentru consumul uman. Totuși, acesta poate fi utilizat în compost, deoarece calciul din coajă este benefic pentru sol.

Ce se întâmplă cu ouăle crăpate în timpul gătitului?

Ouăle care se crapă în timpul procesului de gătire, cum ar fi fierberea, sunt în general sigure. USDA subliniază că aceste ouă nu trebuie aruncate, însă trebuie gătite complet înainte de consum.

Deși ouăle nu au fost mereu considerate un „superaliment,” Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) le clasifică acum drept un aliment „sănătos și dens în nutrienți”. Această reevaluare vine în urma noilor descoperiri în domeniul nutriției.

Sursă – https://nypost.com/2025/01/02/health/is-a-cracked-egg-ever-safe-to-eat-what-you-must-know/

Sursă foto – LightFieldStudios, Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult