De-a lungul anilor, preparatul „fish and chips”, un simbol al bucătăriei britanice, era servit într-un mod iconic: învelite în ziare. Dar de ce a început această practică și ce a dus la dispariția ei?
Un angajat al unui restaurant de fructe de mare din Marea Britanie a dezvăluit originile acestei tradiții și motivul pentru care ea este acum interzisă în Uniunea Europeană.
„Totul a început în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, explică Matthew în videoclipul său de pe Tik Tok. „În acea perioadă, exista o penurie de hârtie, așa că magazinele foloseau ziare vechi pentru a înveli porțiile de pește și cartofi prăjiți”. Într-o perioadă în care resursele erau limitate, această soluție practică era atât economică, cât și eficientă.
Cu toate acestea, practica a atras rapid îngrijorări legate de sănătate. Cerneala folosită la imprimarea ziarelor conținea substanțe periculoase, precum petrol și plumb, care ar fi putut contamina mâncarea. „Acest lucru a dus la îngrijorări reale legate de otrăvirea cu plumb prin consumul de pește și cartofi prăjiți”, explică Matthew. Ca urmare, Uniunea Europeană a interzis utilizarea ziarelor pentru învelirea produselor alimentare.
Astăzi, restaurantele folosesc produse certificate sigure pentru alimente, unele chiar imprimate cu modele decorative care imită aspectul ziarelor. „Avem până și homari desenați pe hârtie, pentru un aer autentic”, a adăugat Matthew.
Ironia face ca unele restaurante să folosească acum „ziare false” pentru a recrea atmosfera de altădată. Matthew a glumit în videoclipul său: „Acum că am ieșit din UE, ce ziceți, ar trebui să revenim la ziarele vechi pentru peștele și cartofii noștri prăjiți?”
Comentariile utilizatorilor de pe TikTok au scos la iveală detalii interesante despre această practică. Mulți au afirmat că mâncarea nu intra niciodată direct în contact cu ziarul, deoarece exista un strat de hârtie de copt sau pergament între ele. „În anii ’60, îmi amintesc foarte clar cum peștele și cartofii erau înveliți mai întâi în hârtie albă, iar ziarul era folosit doar pentru izolare”, a povestit un utilizator.
Un alt utilizator a relatat o poveste fascinantă din copilărie: „Am fost învățat că ziarul este steril, motiv pentru care era folosit chiar și în maternitate, când nu erau suficiente lenjerii curate.”
Sursa: mirror.co.uk
Sursa foto: Shutterstock