Vă amorțesc mâinile la frig? Investigația recomandată pentru diagnostic

Această simptomatologie apare în special la persoanele cu sindrom Raynaud, dar poate fi întâlnită și la cele cu alte afecțiuni, prin urmare este indicat un consult de specialitate, pentru stabilirea diagnosticului corect.
  • Publicat:
Vă amorțesc mâinile la frig? Investigația recomandată pentru diagnostic
Vă amorțesc mâinile la frig? Investigația recomandată pentru diagnostic

Amorțirea mâinilor în timpul expunerii la frig, schimbarea culorii tegumentului și senzația de furnicături la nivelul degetelor pot indica o problemă de circulație a sângelui la nivelul vaselor capilare. Această simptomatologie apare în special la persoanele cu sindrom Raynaud, dar poate fi întâlnită și la cele cu alte afecțiuni, prin urmare este indicat un consult de specialitate, pentru stabilirea diagnosticului corect.

Printre investigațiile recomandate de medicul reumatolog în urma consultației se poate număra și o examinare modernă, neinvazivă, numită capilaroscopie, care permite analiza morfologiei vaselor capilare din patul unghial. Anomaliile vaselor capilare pot să apară în cazul mai multor boli care afectează microcirculația, cum sunt afecțiunile reumatice, diabetul zaharat și diferite boli autoimune, precum lupus eritematos și sclerodermie.

Capilaroscopia implică o pregătire minimă din partea pacientului – îndepărtarea ojei sau a lacului de pe unghii și renunțarea la fumat și la consumul de cafea cu câteva ore înainte de procedură. De asemenea, cuticulele nu trebuie să fie tăiate.

Investigația durează între 15 și 30 de minute și nu este dureroasă. În timpul testării, medicul plasează un dispozitiv special, în formă de creion, numit capilaroscop, pe patul unghial, dar fără să apese pe unghie. Aparatul furnizează imagini la rezoluție HD ale capilarelor, pe care medicul le poate observa în timp real pe un monitor și poate realiza fotografii cu diferite cadre, pentru o analiză ulterioară.

Examinarea prin capilaroscopie poate fi efectuată la orice deget, mai puțin la degetul mare. Degetele de la mâini sunt ideale pentru efectuarea unui examen capilaroscopic, pentru că vasele capilare de la acest nivel sunt paralele cu suprafața pielii și astfel sunt mult mai ușor de vizualizat.

În funcție de rezultatele testului, medicul poate indica și alte investigații sau analize, pentru stabilirea diagnosticului corect. Capilaroscopia poate fi recomandată și pentru pacienții care au deja un diagnostic de afecțiuni autoimune sau reumatice, pentru că furnizează informații suplimentare despre stadiul bolii și afectarea la nivelul circulației, astfel încât tratamentul să poată fi ajustat, la nevoie.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de reumatologie asigurate de medici cu experiență și la analizele și investigațiile recomandate de aceștia. Examinarea prin capilaroscopie este realizată în Clinica SANADOR Floreasca, cu echipamente de ultimă generație, care permite mărirea imaginii inițiale de până la 250 de ori și vizualizarea unui număr mai mare de capilare.

În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, la SANADOR capilaroscopia poate fi completată cu investigații imagistice performante, precum ecografia de părți moi, tomografie computerizată, examen prin rezonanță magnetică, dar și cu analize de laborator care includ markeri imunologici sau genetici specifici.

Urmărește CSID.ro pe Google News