Cum să depășești „Blue Monday” și să îți îmbunătățești starea de bine? Ne spune LifeCoach Alina Petre

  • Publicat:
Cum să depășești

În 2005, Cliff Arnall, un psiholog britanic, introducea termenul de “Blue Monday” ca parte dintr-o campanie publicitară pentru o companie de zbor din UK. În urma unei așa-zise formule de calcul, el spunea că cea de-a treia zi de luni din ianuarie ar fi cea mai tristă zi din an pentru că ar corespunde perioadei în care intervine o mare presiune psihică generată de nostalgia pentru Sărbătorile de Crăciun, de vremea în general mohorâtă, de acumularea de facturi neplătite, de cheltuielile mari făcute, dar și de scăderea entuziasmului pentru împlinirea rezoltutiilor noi. Totul se întoarce la normal, că și cum n-ar fi fost nimic, într-o rutină care pe oameni îi apasă din ce în ce mai mult.

Blue Monday: De ce suntem deprimați în a treia zi de luni din noul an?

Fiind etichetată ca ‘cea mai tristă zi din an’, conceptul a fost absorbit rapid, mulți dintre oameni identificându-se cu stările simțite în această perioada. Astfel, o mare parte din populația britanică, și nu numai, așteaptă ziua de 20 ianuarie, proiectandu-și deja o stare proastă pentru lunea următoare.

Psihologii atrag atenția asupra identificării persoanelor cu astfel de lucruri inventate, fără o bază științifică și a inducerii unor stări care nu au legătură cu aceste simboluri create pentru reprezentarea dificultăților de început de an.

Luna ianuarie este, de altfel, o lună dificilă pentru mulți oameni. Efectele sezonului rece, zilele scurte și lipsa luminii naturale contribuie la stări de oboseală, și multe persoane se confruntă cu presiunea financiară după cheltuielile făcute de sărbători. Poate apărea un sentiment de neputință, altul de frustrare pentru neîndeplinirea unor obiective deja setate cu atâta speranța de Anul Nou. Blue Monday devine altfel reprezentarea unor emoții colective care duc la normalizarea situațiilor dificile pe care le întâmpină oamenii în această perioada.

Cum să trecem peste aces șablon de “Blue Monday” care ne poate afecta negativ starea de bine?

– Practică în fiecare zi Recunoștință pentru ceea ce ai și ceea ce ești.

– Petrece timp în aer liber, în lumina naturală.

– Fă mișcare mai multă: mișcarea ajută la eliberarea de neurotransmițători benefici pentru reducerea stresului și creșterea imunității.

– Fii bun cu tine și setează-ți pași mici în atingerea obiectivelor stabilite pentru noul an.

– Înconjoară-te de oameni veseli.

– Anulează orice credință limitativă. Blue Monday este doar o zi de luni oarecare, în care te vei simți doar așa cum îți vei induce tu să te simți.

– Alege să te simți bine și să-ți crești energia pentru a dezvoltă un stil de viață sănătos fizic și mental.

Citește și: Alina Petre, Certified LifeCoach: „Copilul care înmagazinează în subconștient achiziții negative nu va fi niciodată un adult funcțional”

Sursa foto: Instagram @alina_petre75.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult