Sindromul de insuficiență ovariană prematură este definit ca pierderea funcției ovariene înainte de vârsta de 40 de ani. La femei, acest sindrom poate apărea înainte de vârsta normală a menopauzei. Boala este de obicei diagnosticată la femeile care au vârsta cuprinsă între 48-51 de ani.
Insuficiența ovariană prematură a fost asociată cu infertilitatea și afectează aproximativ 4% dintre femeile din întreaga lume. Ea este asociată și cu alte boli, precum un risc crescut de osteoporoză, mortalitate, boli cardiovasculare, demență și disfuncție cognitivă. Aceste probleme pot fi reduse prin terapie hormonală. Insuficiența ovariană prematură se tratează mai ușor dacă este diagnosticată la timp.
Un plan de terapie hormonală personalizat este foarte important pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea bolilor cronice. Acest tratament poate fi continuat până la vârsta normală a menopauzei.
Fertilizarea in vitro (FIV) se realizează la clinici specializate pentru femeile la care nu au dat rezultate pozitive alte metode de tratament al infertilității. Principalele cauze ale infertilității sunt:
O cauză a infertilității este și insuficiența ovariană prematură – o patologie a sistemului reproducător feminin, în care ovarele încetează să funcționeze corect la femeile cu vârsta până în 40 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, producția de hormoni sexuali scade, ceea ce duce în cele din urmă la infertilitate precoce și chiar la alte complicații.
Datele statistice arată că insuficiența ovariană primară este diagnosticată la 1% dintre femeile examinate.
Boala se poate identifica prin simptomele pe care le produce:
Manifestările sunt oarecum similare menopauzei, mai ales că această perioadă se caracterizează și prin atrofia gonadelor. Menstruațiile neregulate sunt o consecință a lipsei de estrogen în corpul femeii. Asta ar putea duce la probleme de fertilitate. Femeile cu insuficiență ovariană prematură pot avea dificultăți de a concepe o sarcină.
Tratamentul insuficienței ovariene premature se face pentru ameliorarea simptomelor neplăcute, pentru prevenirea complicațiilor și prevenirea apariției infertilității. Metodele cele mai frecvente sunt: terapia hormonală, prevenirea deficitului de estrogeni, suplimentele de calciu și vitamine D (pentru susținerea sistemului articular, osos și prevenirea osteoporozei), reducerea hipertensiunii arteriale, tratamentul bolilor sistemului reproducător.
Pentru a preveni infertilitatea, medicii recomandă utilizarea fertilizării in vitro (FIV).
Femeile cu insuficiență ovariană prematură au nevoie și de consiliere psihologică, deoarece multe dintre ele pot suferi de anxietate și depresie pe fondul acestei boli. Nu toate femeile sunt pregătite să accepte vestea că au probleme de infertilitate, sau că se apropie de menopauză. Ele știu că acest lucru este inevitabil, dar trebuie să înțeleagă că insuficiența ovariană prematură, care se aseamănă cu menopauza prematură, nu este chiar un dezastru.
Este foarte important de făcut un control complet pentru un diagnostic corect în timp util și apoi de aplicat un plan de tratament personalizat. Medicii spun că principala amenințare a insuficienței ovariene premature este infertilitatea. De asemenea, prin terapie corectă se pot preveni consecințele negative pentru organism.
Prin FIV și terapie corectă, o femeie are șanse de a obține o sarcină normală și de a naște un copil sănătos. Important este de înțeles și cauzele insuficienței ovariene premature, care includ de exemplu: patologii genetice, defecte de dezvoltare intrauterină, anomalii cromozomiale, efecte secundare ale unor medicamente.
Există și alți factori care pot duce la dezvoltarea acestei patologii a sistemului reproducător, precum: stresul, depresia, dieta dezechilibrată, sedentarismul, vârsta reproductivă târzie, operațiile ginecologice, bolile neuroendocrine, deficitul de nutrienți (de vitamine B, calciu și magneziu).
Insuficiența ovariană prematură crește zonele de risc pentru o serie de boli și complicații. În primul rând, există un risc mare de a dezvolta osteoporoză pe fondul scăderii densității osoase. În plus, începe patologia cardiovasculară, pentru că estrogenul are un rol în starea endoteliului vascular. Femeile încep să aibă tulburări de ritm cardiac și fluctuații ale tensiunii arteriale.