Problemele ce pot apărea la nivelul gleznei, fie că sunt entorse sau luxații, fie fracturi sau afecțiuni cronice, produc durere și dificultăți de deplasare. Pentru a reda confortul pacienților și a accelera procesul de vindecare, poate fi necesară purtarea unei orteze.
Acest dispozitiv medical este disponibil în mai multe variante, pentru a susține și proteja articulația genunchiului. Astfel, o orteză gleznă este concepută pentru a menține articulația gleznei în poziție corectă și a preveni mișcarea excesivă, ce poate agrava o leziune.
Iată care sunt 5 dintre ortezele pentru gleznă, pe care pacienții le pot utiliza în scop profilactic și terapeutic.
Pacienții cu picior strâmb congenital, cei care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul gleznei sau suferă de diferite probleme de sănătate, precum paralizia de nerv sciatic sau boala Charcot Marie, pot avea nevoie de o orteză realizată pe comandă.
Aceasta este fabricată dintr-un material dur, precum plasticul sau fibra de carbon cu o căptușeală moale, fiind personalizată cu exactitate nevoilor pacientului.
Persoanele care au nevoie de o protecție moderată a gleznei, pot primi recomandarea de a purta o orteză fixă sau mobilă. Aceasta nu este realizată la comandă, fiind disponibilă în mărimi standard, fabricate în serie, dintr-un material mai flexibil, precum unul textil, elastic.
Purtarea unei orteze de acest tip poate fi de ajutor persoanelor care au suferit entorse moderate sau care necesită stabilizarea gleznei.
Un alt tip de orteză pentru gleznă este cel Walker, care este eficient în îmbunătățirea procesului de recuperare, după o leziune gravă la nivelul gleznei.
Ortezele Walker imobilizează glezna și susțin recuperarea în cazul fracturilor de diferite tipuri sau postoperator, pentru a favoriza vindecarea, în urma unei intervenții chirurgicale.
Cei cu dureri ușoare la nivelul gleznei sau cu risc de leziuni, pot beneficia de purtarea unei orteze elastice. Cu rol în susținerea ușoară a articulației, acest tip de orteză este realizată dintr-un material elastic, fiind ușor de purtat și eficientă în protejarea gleznei.
Orteza compresivă aplică o presiune pe articulația gleznei, fiind confecționată dintr-un material textil compresiv.
Aceasta poate fi benefică persoanelor cu edeme sau diferite probleme circulatorii ale picioarelor.
Există numeroase situații în care pacienții pot beneficia de purtarea unei orteze. Aceasta poate fi recomandată în cazul unor entorse și luxații ale gleznei.
De asemenea, orteza poate fi recomandată pentru a ameliora edeme și probleme circulatorii, pentru a ameliora durerea unor afecțiuni cronice și a susține procesul de recuperare în perioada postoperatorie.
Pentru a alege orteza potrivită, discută cu medicul tău. În funcție de problema de sănătate cu care te confrunți, medicul îți va recomanda cea mai bună orteză, fie că ai nevoie de un dispozitiv medical care să îți protejeze articulația gleznei, fie de unul care să reducă edemele sau care să prevină mișcările excesive ale zonei lezate.
Discută cu medicul tău despre alegerea ortezei potrivite pentru tine și beneficiază pe deplin de funcționalitatea acestui dispozitiv medical.