Dacă cariera ta pare să fie blocată, citește articolul nostru. Împreună cu experții site-ului de căutare de locuri de muncă, vom împărtăși tactici care vă vor schimba modul în care priviți cariera și locul de muncă și vă vor readuce pe drumul cel bun.
Ți-ai dorit vreodată să înțelegi de ce cariera ta pare să fi intrat în impas? Această situație poate apărea în viața oricui, indiferent de ocupație, subliniază experții de la site-urile de joburi. Sunt momente în care simți că nu mai progresezi, nu mai înveți nimic nou și că eforturile tale nu contribuie la avansarea în carieră. Această stare poate genera multă frustrare și poate duce chiar la o scădere a performanței la locul de muncă.
Ai vrea să afli cum poți să-ți recapeți entuziasmul și să progresezi din nou? Pregătește-te să descoperi câteva sfaturi și strategii oferite de experți, care îți vor schimba perspectiva asupra carierei și locului de muncă și te vor ajuta să-ți redresezi parcursul profesional!
Primul și poate cel mai greu pas este să te autoevaluezi într-un mod sincer și constructiv. Odată ce ai realizat că te afli într-o fundătură profesională, este inutil să te judeci aspru și să te blamezi pentru toate lucrurile care nu merg așa cum ți-ai dori. În schimb, fă-ți o autoevaluare sinceră și, în loc să te învinuiești, încearcă să descoperi cauzele acestei situații.
Poate fi vorba despre faptul că locul de muncă nu vine cu posibilități de avansare sau poate programul încărcat nu îți permite să acumulezi cunoștințe noi, să urmezi cursuri sau să obții certificări. Poate locul de muncă nu îți oferă destule provocări.
Este important să descoperi ce anume nu te mulțumește la locul actual de muncă și să verifici dacă există soluții pentru aceste nemulțumiri sau dacă este cazul să îți cauți un nou job.
A învăța skill-uri noi poate fi foarte benefic atât locului de muncă actual cât și carierei tale în general. Fie că aprofundezi cunoștințele pe care le ai deja sau încerci să acumulezi cunoștințe noi sau să dezvolți abilități noi, acestea îți pot fi de folos și dacă decizi să schimbi locul de muncă sau chiar domeniul de activitate.
În plus, un angajat plurivalent va avea mai multe șanse de a obține un job mai bine plătit și, în același timp, va avea șansa să aibă sarcini diverse care îmbină mai multe domenii.
Poți învăța din diverse surse, fie te poți folosi de resurse gratuite online, fie poți participa la seminarii, cursuri sau workshop-uri în orice domeniu preferi.
De multe ori, angajații prefera să schimbe domeniul de activitate în cadrul aceleiași companii. Poate unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei alegeri este faptul că poți schimba activitatea de zi cu zi însă nu ești nevoit să schimbi colectivul și mediul de lucru.
Cunoști deja colegii, superiorii, ai văzut cum lucrează departamentul respectiv, poate ai avut chiar ocazia să furi meserie de la colegii tăi, așa că tranziția îți va părea mult mai ușoară decât dacă ai opta pentru a te angaja într-o companie nouă.
Este de ajuns să fii deschis spre a învăța noi abilități și a participa la proiecte care ies din aria ta de sarcini obișnuite. Exprimă-ți interesul de a învăța și află dacă în cadrul companiei tale există oportunități de mobilitate internă. Descoperă locurile de muncă disponibile și, dacă unul dintre joburi ți se potrivește, nu mai sta pe gânduri.
Probabil ai auzit deja de nenumărate ori ideea că networking-ul este foarte important în carieră, fie că ai deja un drum stabilit pe care îl urmezi sau ești interesat de o schimbare drastică de domeniu.
Oricare sunt dorințele tale pe viitor, este esențial să ai o rețea de contacte bine definită. Dacă te simți blocat în carieră, îți poți crește șansele de a rezolva această situație prin extinderea și mai mult a cercului profesional.
Participă la conferințe, evenimente de profil, întâlniri de networking sau webinarii. Discută cu oamenii pe care îi întâlnești, faceți schimb de contacte și este posibil să primești o varietate de oportunități de colaborare, mai ales dacă îți exprimi interesul și deschiderea către o schimbare în carieră.
Odată ce cunoști oameni noi, este important să menții legătura cu ei și cu contactele mai vechi. Fii în permanență activ pe platformele profesionale, cere sfaturi, păreri sau recomandări din partea celor din rețeaua ta oricând consideri de cuviință.
Depășirea unei situații în care te simți blocat în viața profesională poate părea foarte dificilă, însă este cu siguranță realizabilă dacă faci pași concreți și atenți. Începe cu o autoevaluare sinceră și descoperă ce îmbunătățiri ai dori să faci în carieră, explorează roluri noi în cadrul companiei la care ești angajat și nu îți neglija rețeaua de networking.
Dacă este cazul, totuși, redefinește-ți obiectivele în muncă și schimbă complet traiectoria profesională. Pe oricare drum alegi să continui, nu uita să rămâi proactiv și să nu renunți nicio secundă la visurile tale profesionale.