Fie că ai o programare medicală dimineața devreme sau întârzii la serviciu, nu întotdeauna ai timp pentru o rutină completă de frumusețe. Totuși, dacă există un produs de machiaj de care femeile refuză să se despartă, acesta este rimelul.
Recent, unii membri ai generației Z au spus că renunțarea la rimel este mai „high fashion”, dar rimelul rămâne un element de bază pentru mulți dintre noi. Câteva aplicări rapide și deja te fac să te simți mai energică.
Datele Statista arată că mai multe persoane folosesc rimel acum decât în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, importanța siguranței și sănătății ochilor nu poate fi ignorată (mai ales dacă ai avut vreodată un orjelet sau o infecție oculară), în special având în vedere că un milion de oameni ajung anual la medic din cauza unei infecții oculare, inclusiv Elton John, care se presupune că și-a pierdut vederea la un ochi din această cauză.
Așadar, iată câteva reguli esențiale despre utilizarea în siguranță a rimelului.
Toți experții sunt de acord că trebuie să urmărești cât de vechi este rimelul pe care-l ai. La fel ca alimentele și medicamentele, rimelul expiră după un anumit timp. Se recomandă înlocuirea tuburilor la fiecare două-trei luni. Și nu este vorba doar de faptul că rimelul vechi poate deveni uscat sau grunjos, ci și pentru că poate transfera infecții periculoase. Blefarita, o afecțiune în care bacteriile se acumulează de-a lungul marginii pleoapei, poate crește riscul de infecții, cum ar fi orjelet și conjunctivită.
Genele au în mod natural bacterii pe ele, ceea ce înseamnă că poți contamina bagheta de rimel atunci când aplici produsul. Conjunctivita este un exemplu de infecție posibilă cauzată de rimelul contaminat. Se recomandă să ai la îndemână perii de rimel de unică folosință și să eviți zona liniei genelor pentru a preveni blocarea glandelor uleioase, ceea ce poate contribui la sindromul de ochi uscat în timp.
Evitarea acestui obicei este esențială. Purtarea rimelului peste noapte poate cauza acumularea bacteriilor, ducând la roșeață, reacții alergice și subțierea genelor. De asemenea, rimelul poate cădea și cauza iritații sau infecții oculare.
Împărțirea rimelului poate răspândi bacterii și crește riscul de infecții oculare. Experții avertizează că acesta este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri de machiaj dăunătoare.
Produsele hipoalergenice sunt o alegere bună pentru persoanele cu ochi sensibili, dar nu sunt necesare pentru toată lumea. Totuși, acestea nu protejează complet împotriva creșterii bacteriene, iar igiena corespunzătoare este în continuare esențială.
Pentru a preveni contaminarea, evită pomparea periei în tub și închide tubul strâns după utilizare pentru a preveni uscarea și dezvoltarea bacteriilor.
Curățarea genelor îndepărtează reziduurile de ulei și murdărie, prevenind astfel acumularea rimelului și iritațiile oculare.
Foto: shutterstock