Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce englezii obișnuiesc să adauge lapte în ceaiul negru. Acest obicei e unul benefic pentru organism. Iată și de ce!
Conform Mihaelei Bilic, ceaiul, în special cel negru, conține taninuri, substanțe care pot reduce semnificativ absorbția fierului din alimente sau suplimente. Pentru a bloca efectul taninurilor, englezii pun mereu lapte în ceai.
O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute. În plus, ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Adăugând lapte în ceai, taninurile se vor lega de proteinele din lapte și, în felul acesta, fierul rămâne neafectat.
De asemenea, ar trebui să evităm să bem ceai când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). În acest fel, evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece.
„De cel pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor! (…)Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. Încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului.
O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute. Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectată”, a scris medicul nutriționist pe social media.
Sursa foto: facebook Mihaela Bilic