Cum să-ți pregătești copilul pentru primul aparat dentar: scurt ghid pentru părinți

E important așadar ca părinții să știe pașii necesari pentru a pregăti un copil pentru primul aparat dentar.
Cum să-ți pregătești copilul pentru primul aparat dentar: scurt ghid pentru părinți
Cum să-ți pregătești copilul pentru primul aparat dentar: scurt ghid pentru părinți

Pentru corectarea problemelor de aliniere dentară, medicii specialiști ortodonți recomandă montarea aparatelor dentare cât mai curând posibil în viața pacientului. Numeroasele studii în domeniu au demonstrat că obținerea celor mai bune rezultate este garantată atunci când tratamentul ortodontic începe în perioada dentiției mixte, adică între 6 și 12 ani (perioada copilăriei). Deși beneficiile pe termen lung sunt semnificative – un zâmbet aliniat și o mușcătură corectă –, procesul de adaptare poate fi o provocare atât pentru copil, cât și pentru părinți. E important așadar ca părinții să știe pașii necesari pentru a pregăti un copil pentru primul aparat dentar, oferind sfaturi practice și informații utile bazate pe cercetări științifice și experiențe clinice.

După cum am afirmat anterior, aparatele dentare sunt recomandate și utilizate pentru corectarea alinierii dinților și maxilarelor, prevenind sau remediind probleme precum: mușcătura incorectă (numită și malocluzie sau ocluzie dentară defectuoasă), aglomerarea dentară (dinții înghesuiți pe maxilar) sau spațierea excesivă dinților, precum și alte afecțiuni de aliniere a aparatului oro – facial care pot cauza dificultăți de masticație, vorbire sau îngrijire orală. Studiile arată că tratamentele ortodontice corect efectuate în copilărie pot preveni probleme de sănătate orală pe termen lung, precum uzura excesivă a dinților sau afecțiuni parodontale.

Prima vizită a copilului la medicul ortodont

În depistarea precoce a problemelor de aliniere dentară, observarea următoarelor anomalii este importantă. Astfel, părinții sunt îndemnați să ceară ajutorul medicului specialist ortodont dacă observă: dinți înghesuiți, strâmbi sau suprapuși vizibil, mușcătură nealiniată, observabilă în timpul masticației, respirație preponderent orală, precum și dacă constată obiceiul suptului degetului (acesta afectează poziția dinților). Dacă sunt observate astfel de probleme sau obiceiuri, părinții ar trebui să programeze o vizită împreună cu copilul lor la cabinetul medicului specialist. Perioada ideală pentru prima vizită a copilului la medicul ortodont este în jurul vârstei de 6-7 ani. La această vârstă, majoritatea copiilor au dinți permanenți în erupție, iar medicul poate evalua dacă există probleme ce necesită intervenție. Dacă în urma diagnosticului de specialitate se impune urmarea tratamentului ortodontic ce presupune montarea aparatelor dentare, părinții trebuie să știe că educația este cheia pentru reducerea anxietății copilului.

Prin urmare, aceștia trebuie să explice copilului lor ce este un aparat dentar, cum funcționează și la ce folosește. Faptul că aparatul dentar contribuie la formarea unui zâmbet frumos și sănătos este o informație care ajută de fiecare dată. Apoi părinții trebuie să explice necesitate vizitelor la cabinetul ortodontic pentru verificare și ajustare periodică a aparatului. În acest scop, poți fi folosite materiale ilustrate, videoclipuri sau exemple personale ale părinților, dacă este cazul, sau a unor prieteni care poartă aparate dentare. Este foarte important ca părinții să transmită un mesaj optimist. De aceea, este bine ca să fie evitată descrierea tratamentului ca fiind dureros sau inconfortabil, chiar dacă pot exista momente dificile. În schimb, trebuie subliniate beneficiile și recompensele pe termen lung.

Cum pregătești copilul pentru vizita la medicul ortodont, pentru aparat dentar

Pentru o experiență cât mai plăcută, părinții sunt îndemnați să se implice în alegerea celor mai bune soluții pentru copii lor. Astfel, aceștia pot alege între: aparatele dentare clasice, metalice, care sunt cel mai frecvent utilizate și cele mai ieftine, sau aparatele ceramice, mai discrete și în culori diferite, sau alignerele transparente, care sunt o alternativă detașabilă, însă cu utilizare limitată la cazurile mai ușoare. Discutarea tuturor aspectelor amintite anterior cu copilul îl poate dace pe acesta să se simtă implicat, mai confortabil și responsabil.

Pentru prima vizită la cabinetul medicului specialist ortodont, părinții pot pregăti emoțional copilul explicându-i pașii care vor fi urmați în cadrul consultației. De asemenea, părinți pot aduce jucăria preferată a copilului sau un alt obiect care să-l ajute pe cel mic să se simtă confortabil. Totodată, programarea vizitei este bine să se facă într-un moment al zilei în care copilul este mai relaxat.

După montarea aparatului dentar, copilul poate resimți în primele zile o sensibilitate crescută la nivelul danturii, cauzată de forțele care sunt aplicate asupra dinților în procesul de îndreptare a acestora. De asemena, poate fi resimțit un disconfort la nivelul buzelor sau obrajilor, apariția unor afte sau durere ușoară. Toate aceste simptome sunt normale, de intensitate mică spre medie și temporare. Ele vor dispărea după câteva zile.

Ce se poate face concret pentru ușurarea acestora? În primul rând se vor evita alimentele tari, crocante sau lipicioase, cu conținut crescut de zahăr, și vor fi preferate alimentele moi: piureuri, supe, iaurturi, banane etc., pentru a evita presiunea suplimentară asupra dinților, afectarea mecanică a aparatelor sau acumularea de resturi alimentare care favorizează dezvoltarea plăcii bacteriene. La recomandarea medicului ortodont, mai ales în cazul aplicării aparatelor tradiționale, metalice, părinții pot aplica pe elementele acestuia ceară dentară, special creată pentru a preveni leziunile. Totodată, la recomandarea medicului specialist ortodont, copiilor li se pot administra analgezice ușoare, care să facă durerea inițială mai ușor de suportat.

Igiena dentară, esențială pe toată perioada purtării unui aparat dentar

Un rol foarte important pe toată perioada purtării aparatelor dentare îl are igiena dentară, pe care copiii trebuie să învețe să o urmeze întocmai și cu strictețe. Astfel, ei trebuie să-și perieze dinții și aparatele corect, prin utilizarea atât a periuței dentare, cât și a celor inter-dentare, a aței dentare, a altor dispozitive destinate curățării aparatelor, precum și a apei de gură. Clătirea cu apă a gurii după fiecare masă este importantă pentru igiena rapidă din timpul zilei. Alături de acestea, sesiunile regulate de curățare profesională la cabinetul medicului specialist sunt esențiale.

Montarea unui aparat dentar poate fi o schimbare majoră în viața unui copil, de aceea este foarte important ca părinții să fie alături de el pentru a-i asculta temerile și a-l încuraja. Oferirea de mici recompense pentru respectarea regulilor de igienă sau curajul de a purta aparate este o metodă la care copii răspund pozitiv de fiecare dată.

Iată câteva mituri care trebuie demontate:

  1. Purtarea aparatelor dentare este dureroasă. FALS. Deși există un disconfort inițial, acesta dispare după primele zile de la montarea dispozitivului medical.
  2. Copii nu trebuie să poarte aparate dentare, acestea trebuie montate mult mai târziu. FALS. Conform studiilor și practicii medicale, cele mai bune rezultate se obțin dacă aparatele sunt montate în tipul perioadei dentiției mixte (6 – 12 ani).
  3. Aparatele dentare nu sunt sigure. FALS. Aparatele dentare sunt dispozitive medicale foarte sigure, care sunt realizate din materiale rezistente și prietenoase cu corpul uman.

În concluzie, pregătirea copilului pentru purtarea primului aparat dentar este o responsabilitate care implică educație, sprijin emoțional și colaborare strânsă cu medicul ortodont. Un proces bine gestionat nu doar că va asigura un tratament eficient, ci va crea o experiență pozitivă pentru copil, lăsându-i un zâmbet sănătos și încrederea de a-l afișa cu mândrie. Cu răbdare și informare, acest pas important în sănătatea orală poate deveni o experiență plăcută pentru întreaga familie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Anca Oltean - medic primar ortodont
Dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea ortodonție și ortopedie dento-facială, cu experiență în domeniu de 25 de ani si peste 4,000 de cazuri tratate, de la cele de rutină până la cele mai complexe. Este primul medic român admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society ...
citește mai mult