Alergiile la veninul de albine sunt o problemă de sănătate destul de des întâlnită și pot varia de la reacții ușoare, cum ar fi mâncărime sau umflătura locală, până la reacții grave și potențial fatale, cum ar fi anafilaxia.
În ultimele decenii, cercetările științifice au făcut progrese semnificative în înțelegerea modului în care sistemul imunitar reacționează la veninul de albine și la cauzele care stau la baza acestora. Iată ce au descoperit oamenii de știință.
Veninul de albine este un amestec complex de proteine, peptide și enzime care ajută albinele să se apere de prădători. Aceste substanțe, printre care melitina, fosfolipaza A2 și hialuronidaza, sunt destinate să penetreze pielea și să provoace o reacție inflamatorie localizată. De obicei, aceste substanțe nu sunt periculoase pentru majoritatea oamenilor, însă la persoanele cu sensibilitate deosebită, ele pot declanșa o reacție imunologică severă.
Alergiile la veninul de albine sunt o problemă gravă de sănătate, care trimite anual mii de oameni la urgență, iar în unele cazuri poate duce la șoc anafilactic, o reacție severă ce poate pune viața în pericol. Deși tratamentele pentru aceste alergii există, ele nu sunt eficiente în totalitate.
O echipă de cercetători din Australia a făcut o descoperire importantă care ar putea explica de ce tratamentele pentru alergiile la veninul de albine funcționează doar pentru 80% dintre pacienți și de ce efectele dispar la unii pacienți la scurt timp după încheierea terapiei.
Dr. Craig și echipa sa de cercetători au făcut o descoperire esențială legată de modul în care sistemul imunitar răspunde la veninul de albine. Ei au constatat că, în cazul pacienților cu alergii, sistemul imunitar este „înfruntat” de o luptă între două tipuri de anticorpi:
Cercetătorii australieni au descoperit că, deși pacienții alergici la veninul de albine produc anticorpi IgG protectori, aceștia nu produc suficient IgG pentru a combate eficient anticorpii IgE.
În mod normal, sistemul imunitar ar trebui să fie capabil să controleze alergenii prin anticorpii IgG, dar la persoanele alergice, aceștia nu sunt suficient de numeroși pentru a înfrunta cantitatea mare de anticorpi IgE care determină reacțiile alergice. Acesta este motivul pentru care tratamentele actuale, care presupun imunoterapie sau administrarea de venin de albine într-o formă controlată, nu sunt eficiente pentru toți pacienții.
Dr. McKenzie, un alt cercetător important din echipă, a subliniat dificultățile cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu alergii la veninul de albine. „A trăi cu alergie la veninul de albine înseamnă a trăi cu multă incertitudine. Nu poţi fi niciodată sigur că terapia a funcţionat decât dacă eşti înţepat şi nu faci şoc anafilactic”, a declarat el.
Echipa de cercetători lucrează în prezent la îmbunătățirea tratamentelor existente și la dezvoltarea unor terapii mai eficiente și de lungă durată. În special, se încearcă modificarea metodei de imunoterapie pentru a spori producția de anticorpi IgG într-un mod mai eficient, astfel încât să poată „înfrunta” cantitatea de anticorpi IgE care provoacă reacțiile alergice.
De asemenea, cercetătorii explorează noi tehnologii și terapii de precizie, care să fie personalizate pentru fiecare pacient, în funcție de profilul său imunologic.
Citeste
FOTO: Shutterstock