Cum să scapi de obsesia pentru greutate. 4 pași simpli pentru ați schimba percepția despre tine

Obsesia pentru greutate poate deveni o povară care îți afectează stima de sine și sănătatea emoțională. Dacă te simți captiv în acest cerc vicios, este momentul să îți schimbi perspectiva.
  • Publicat:
Cum să scapi de obsesia pentru greutate. 4 pași simpli pentru ați schimba percepția despre tine
Cum să scapi de obsesia pentru greutate. 4 pași simpli pentru ați schimba percepția despre tine

Într-o lume în care idealurile de frumusețe sunt încă intens promovate, obsesia pentru greutate este o povară puternic resimțită, indiferent de vârstă sau gen. Presiunea de a avea un corp „perfect”, alimentată de rețelele sociale, a transformat imaginea corporală într-o sursă constantă de stres și anxietate.

Această preocupare excesivă pentru kilograme nu afectează doar sănătatea fizică, ci și starea emoțională, lăsând urme adânci asupra stimei de sine. Așadar, cum putem să ne eliberăm de această capcană și să ne concentrăm pe o relație sănătoasă cu propriul corp?

Obsesia pentru greutate poate avea efecte devastatoare asupra sănătății

Tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă, bulimia sau mâncatul compulsiv, sunt adesea rezultatul acestei presiuni. Aceste afecțiuni nu afectează doar sănătatea fizică, ci și echilibrul emoțional, putând duce la depresie, anxietate sau pierderea încrederii în sine.

De asemenea, dietele extreme sau regimurile nesănătoase pot afecta metabolismul și pot provoca dezechilibre hormonale, deficiențe nutriționale și alte probleme de sănătate pe termen lung.

Angela Nuțu, psihoterapeut, spune că: „Să-ți trăiești viața gândindu-te constant la greutate și la cât mănânci este epuizant. Este izolant. Este dureros. Gândește-te la câte experiențe mai fericite, legate de fiecare moment am avea în viață dacă nu ar trebui să ne gândim atât la plănuirea meselor, restricții legate de mese, pofte, epuizându-ne și făcând exerciții dintr-un poziție de permanentă anxietate”.

4 pași simpli pentru ați schimba percepția despre tine

Dezvoltarea unei armonii între mâncare, corp și minte este un proces complex care nu se poate realiza peste noapte. Dar am găsit patru elemente principale de care au nevoie oamenii care vor să se vindece:

  1. Iubirea de sine. Iubirea de sine nu presupune să crezi că ești perfect, ci să iubești fiecare parte a corpului tău. Este ca și cum ai fi un prieten și un antrenor pentru tine însuți, este nevoie să empatizezi cu tine, să fii înțelegător, răbdător, tolerant și compătimitor – în timp ce ai așteptări și ești atent la evoluția progresului.
  2. Scopul. Când ne simțim pierduți și nehotărâți asupra motivului pentru care suntem pe pământ, tindem să ne gândim la Disney, zâne sau comediile romantice și la ce am fost învățați de societate în general: ar trebui să fim slăbuți, frumoși, doar așa vom fi doriți într-o relație și acceptați social. Găsirea sau crearea unui scop declanșează presiunea pe corpurile noastre ca factor determinant de auto-valoare. Dintr-o dată acele câteva kilograme în plus sau celulita câștigă puterea asupra stării noastre de spirit. Dacă ești un obsedat de mâncare sau greutate, poate e timpul să îți cauți adevăratul Scop.
  3. Conexiunile cu ceilalți. Deconectarea socială este în topul cauzelor dependențelor și depresiei. Este uman să vrei să faci parte dintr-un grup și de multe ori greșim gândindu-ne că dacă am fi mai slabi sau mai arătoși am fi acceptați mai ușor. Când ne simțim vulnerabili este bine să formăm conexiuni puternice, autentice astfel ne simțim acceptați așa cum suntem – cu tot cu imperfecțiuni. În terapie acest procedeu este numit experiența emoțională corectivă – unde experimental învățăm că lumea din jurul nostru, în care trăiam înainte ( de exemplu „Trebuie să fiu slab pentru a fi iubit”), se schimbă. Pe măsură ce integrăm aceste cunoștințe vom descoperi că nivelul de iubire și loialitatea nu au legătură cu felul în care arătăm sau cu ce mâncăm.
  4. Acceptarea „greutății tale potrivite și durabile”. Cel mai greu este să accepți „greutatea ta potrivită și durabilă”, când este probabil să fie diferită față de cea a prietenilor tăi și diferită față de pozele de pe instagram pe care le vezi zi de zi. Unde ajunge corpul tău când ai un stil de viață constant? Ajunge să fie un stil de viață flexibil și ușor de controlat, nu unul condus de anxietate și pedepse.

Cum arată corpul tău când faci exerciții pentru distracție, endorfine sau sănătate – și nu pentru că frica îți spune că te vei îngrășa dacă nu faci așa? Sau când mănânci pentru că ți-e foame și te oprești pentru că ești plin, nu pentru că încerci să stai în limite și să te uiți la gramaj? Sau când îți dorești o salată într-o zi pentru că ți-e poftă, iar a doua zi mănânci un cheeseburger pentru că ți-e poftă? Aceasta este greutatea ta sustenabilă.

Când îți vei schimba percepțiile despre cum ar trebui să fie corpul tău, atunci nu va mai trebui să trăiești într-o constantă anxietate și rușine ( și foame). Să ajungi în acest punct în care poți fi mulțumit de corpul tău, greutatea potrivită și durabilă nu vine ușor, și trebuie să fie practicată cu regularitate – dar crede-mă, merită din plin”, concluzionează Angela Nuțu.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Daiana Matei - Redactor
Daiana Matei este o jurnalistă cu o experiență solidă în domeniul entertainmentului, activând din 2016 în presa românească. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București și deține un masterat în Managementul Instituțiilor Mass-Media. Daiana Matei ...
citește mai mult