În ce moment al zilei e cel mai bine să mânânci orezul să nu te îngrași

Orezul rămâne în continuare una dintre cele mai consumate cereale, dar este important să știm modul corect de a-l consuma.
  • Publicat:
În ce moment al zilei e cel mai bine să mânânci orezul să nu te îngrași
În ce moment al zilei e cel mai bine să mânânci orez să nu te îngrași

Orezul este o masă de bază în majoritatea gospodăriilor. Să nu uităm de aroma uimitoare a orezului Basmati proaspăt gătit, care este unul dintre cele mai plăcute mirosuri ce stârnește pofta de mâncare pentru mulți. Totuși, odată cu noile tendințe de fitness și dietă, majoritatea oamenilor au înlocuit orezul cu alte cereale bogate în fibre, cum ar fi quinoa. Orezul rămâne în continuare una dintre cele mai consumate cereale, dar este important să știm modul corect de a-l consuma în ceea ce privește porția și momentul zilei.

Când e bine să mănânci orezul, de fapt

Numeroase studii sugerează că prânzul este cel mai bun moment pentru a consuma orez, deoarece vitaminele B din orezul integral, inclusiv orezul negru sau gri, sprijină funcționarea creierului. Orezul este sărac în calorii, ceea ce îl face o opțiune bună pentru pierderea în greutate, și, de asemenea, oferă o senzație de sațietate. O întrebare frecventă este dacă orezul alb este sănătos. Conform cercetărilor, orezul alb este consumat mai des, deși are mai puțini nutrienți și fibre decât orezul brun sau gri. 

Consumul frecvent de orez alb poate reprezenta un risc pentru nivelurile de zahăr din sânge, în special la persoanele cu risc de diabet. Pentru că orezul brun și cel roșu sunt cereale integrale, acestea sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, ceea ce le face alegeri mai bune dacă sunt consumate regulat.

Conținutul caloric al orezului

Conținutul caloric al orezului depinde de tipul și dimensiunea porției. Pentru că orezul alb este cel mai des consumat, acesta oferă aproximativ 130 de calorii la 100 de grame de orez gătit. O porție obișnuită de orez are în jur de 200 de grame, oferind aproximativ 260 de calorii, în timp ce orezul brun, fiind o cereală integrală, conține ușor mai multe calorii, adică aproximativ 110 la 100 de grame gătite. Totuși, este bogat în fibre, vitamine și minerale, făcându-l o opțiune mai sănătoasă, ce oferă energie de lungă durată.

Iată câteva reguli simple de respectat atunci când consumați orez

  1. Deși orezul este ușor de digerat, consumul de orez seara nu este cea mai bună opțiune pentru sănătate, mai ales dacă încercați să slăbiți.
  2. Orezul este bogat în amidon și carbohidrați, care se descompun ușor, dar duc la o creștere rapidă a nivelului de glucoză din sânge, oferind o explozie instantă de energie.
  3. De asemenea, orezul este unul dintre ingredientele care pot duce la creșterea în greutate, deoarece este foarte bogat în calorii sub formă de carbohidrați, care pot fi stocați sub formă de grăsime în organism.
  4. Când consumați orez seara, acesta se digeră ușor, dar, cum urmează să dormiți, corpul dumneavoastră nu va absorbi nutrienții, iar dimineața este posibil să simțiți foame, deoarece organismul a fost în „mod de înfometare” pe timpul nopții.
  5. Unii pot crede că orezul este o opțiune bună pentru cină, deoarece este ușor, dar alimentele bogate în fibre sunt o opțiune mai bună pentru cină, deoarece acestea se descompun și se digeră mai lent. Acestea oferă energie organismului pe timpul nopții fără să fie prea grele. 
  6. În final, puteți renunța complet la orez și să optați doar pentru salată și supă dacă sunteți într-o fază de pierdere în greutate. Dacă nu puteți renunța la orez, luați în considerare trecerea la orez brun, deoarece acesta nu se descompune la fel de ușor.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult