De ce e bine să mesteci cuișoare în fiecare dimineață, pe stomacul gol

Iată de ce e bine să-ți începi dimineața mestecând cuișoare pe stomacul gol.
  • Publicat:
De ce e bine să mesteci cuișoare în fiecare dimineață, pe stomacul gol
De ce e bine să mesteci cuișoare în fiecare dimineață

În ceea ce privește sănătatea generală, micile schimbări în dietă pot avea un impact semnificativ. Pe lângă faptul că adaugă savoare unei mese fade, cuișoarele, un condiment mic cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice, oferă organismului un aport de nutrienți care pot preveni bolile și infecțiile. Iată de ce e bine să-ți începi dimineața mestecând cuișoare.

De ce să mesteci cuișoare

O sursă excelentă de antioxidanți

Cuișoarele conțin flavonoide, compuși fenolici și eugenol, printre alți antioxidanți. Acești antioxidanți protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, reduc inflamațiile și combat stresul oxidativ. Prin prevenirea bolilor cronice, inclusiv cancerul, bolile de inimă și tulburările neurologice, utilizarea regulată a cuișoarelor poate promova sănătatea și bunăstarea generală.

Protecție împotriva infecțiilor

Unul dintre compușii activi principali din cuișoare este eugenolul, cunoscut și sub denumirea de ulei de cuișoare. Proprietățile sale antiseptice, antibacteriene și antifungice vă protejează de infecțiile cauzate de diverse specii. Un studiu publicat în Journal of Trace Elements and Minerals arată că uleiul esențial de cuișoare poate crește numărul de globule albe la șoareci, sugerând că consumul de cuișoare poate întări sistemul imunitar. Uleiul de cuișoare este eficient ca antiseptic, eliminând trei tipuri diferite de bacterii dăunătoare, inclusiv tulpina E. coli care provoacă toxiinfecții alimentare.

Promovează sănătatea dinților

Datorită eficienței cuișoarelor în promovarea sănătății orale, acestea sunt frecvent incluse în produsele de îngrijire dentară. Proprietățile lor analgezice pot reduce durerile de dinți și combate bacteriile orale. Institutul Național de Sănătate raportează că dinții tratați cu ulei de cuișoare au prezentat mai puțină decalcifiere decât dinții participanților din grupul de control.

Curăță ficatul cu cuișoare

Se spune că mugurii uscați de cuișoare oferă protecție hepatică. Aceștia îmbunătățesc sănătatea ficatului prin încurajarea formării de celule noi, detoxifierea ficatului și oferirea de protecție prin intermediul mai multor compuși activi, cum ar fi eugenolul și timolul.

Controlează nivelurile de zahăr din sânge

Extractul de cuișoare funcționează similar cu hormonul insulină, care reglează nivelul zahărului din sânge. Persoanele cu diabet de tip 2 își pot controla nivelurile de glucoză, lipide și colesterol prin consumul a 1–3 grame de cuișoare zilnic, timp de o lună.

De asemenea, există o corelație între metabolismul zahărului din sânge și nivelurile sănătoase de mangan în sânge, ceea ce susține ideea că cuișoarele pot ajuta la prevenirea sau gestionarea diabetului.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult