ITP la mașini vechi, în 2025. Ce se întâmplă cu mașinile care au mai mult de 15 ani

  • Publicat:
ITP la mașini vechi, în 2025. Ce se întâmplă cu mașinile care au mai mult de 15 ani
ITP la mașini vechi, în 2025

Registrul Auto Român (RAR) a venit cu clarificări legate de modul în care va fi efectuat ITP-ul în 2025. Toți șoferii trebuie să știe că inspecția tehnică periodică este necesară pentru a pune în circulație și utiliza pe drumurile publice un vehicul înmatriculat sau înregistrat în România. Iată toate informațiile legate de acest proces! 

Ce este ITP-ul

ITP-ul este verificarea tehnică a mașinii. Acesta este un proces obligatoriu prin care fiecare vehicul trebuie să treacă pentru a se asigura că respectă normele de siguranță și de mediu impuse de legislația în vigoare

Pentru a putea circula pe drumurile de pe teritoriul României, toate mașinile trebuie să aibă ITP-ul valabil. În caz contrar, riscați amenzi usturătoare și reținerea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare de către Poliție.

Costul pentru ITP variază între 150 și 300 de lei, în funcție de tipul de vehicul și stația ITP, iar pentru o mașină mică sau medie, costul este în jur de 150-200 de lei.

ITP la mașini vechi, în 2025

După ce au apărut anumite zvonuri în mediul online legat de ITP-ul mașinilor mai vechi de 15 ani, RAR a ținut să precizeze că nu există nicio hotărâre legată de acestea.

„Nu e adevărat că vehiculele mai vechi de 15 ani vor fi casate obligatoriu, pentru că regulile actuale privind ITP-ului rămân aceleași. E adevărat că, de obicei, începutul de an vine cu schimbări, dar cu siguranță nu există modificări legislative în acest sens”, au comunicat reprezentanții RAR.

Drept urmare, regulile de efectuare a ITP-ului din 2024 rămân în vigoare și-n acest an. Inspecția anuală este obligatorie pentru autovehiculele care au o vechime de cel putin 12 ani.

Acte necesare pentru ITP

Pentru a efectua Inspecția tehnică periodică a autovehiculului, este obligatoriu să prezentați următoarele documente la stațiile autorizate din România:

  • certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto);
  • actul de identitate al conducătorului auto;
  • polița RCA valabilă la data inspecției;
  • cartea de identitate a autovehiculului (CIV).

Cât este valabil ITP-ul

  • 3 ani pentru mașinile noi;
  • 2 ani pentru mașini de până la 8 locuri cu o vechime de maxim 12 ani și motociclete, mopede, vehicule cu 3 roți și cvadricicluri;
  • 1 an pentru mașini de până la 8 locuri cu o vechime mai mare de 12 ani.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: