Roșiile sunt preferate de toți românii, însă nu mulți își mai permit să le cumpere. Vorbim despre roșiile românești, care ne vor costa chiar și 60 de lei kilogramul în 2025. Legumitorii sunt nevoiți să crească prețurile din cauza costurilor de întreținere a solariilor.
Datorită temperaturilor ridicate din ultima perioadă, roșiile se fac mult mai repede în acest an. Producătorii estimează că ele deja se vor găsi pe tarabele din țara noastră de pe data de 16 aprilie.
Din păcate, prețurile vor fi destul de piperate pentru buzunarele românilor. Primele roșii din acest sezon s-ar putea vinde cu prețuri cuprinse între 40 și 60 de lei, pentru un singur kilogram. La început de 2024, un kilogram de roșii costa în jur de 30-35 de lei.
Pentru a asigura o temperatură potrivită în sere, legumicultorii români sunt nevoiți să plătească mii de euro.
„Încălzim cu aeroterme pentru a usca aerul şi suplimenta căldura. Avem un sistem cu furtune, pentru a încălzi solul și rădăcina. Circulă apă caldă prin aceste furtune. Costurile sunt foarte mari cu încălzirea. Sare de cel puțin 10.000 de euro pe mia de metri pătraţi încălzirea cu tomatele”, explică producătorul local Dragoș Cosmin, potrivit observatornews.ro.
Familia Ianțoc, din comuna Nicolae Bălcescu, județul Constanța, a decis să pună tomate într-o seră hidroponică. Prima dată, roșiile lui vor ajunge în magazine, iar mai apoi în piețe.
Este și o veste bună! Prețurile pentru ambalaje sau caserole au rămas același.
Andrei Ianțoc a precizat pentru Agrointel că are deja mici tomate verzi în seră. La finalul lui februarie 2025, acestea vor ajunge deja și în supermarketuri.
”Prețurile de producție s-au modificat puțin, cel puțin la încălzire, că noi avem încălzire pe peleți, însă la ambalaje, caserole de carton, am văzut că nu s-a modificat prețul. La îngrășăminte prețurile erau deja foarte mari, au tot crescut din 2022, iar micile modificări nici măcar nu le mai monitorizez.
Având în vedere toate acestea, prețurile la primele tomate vor fi cam la fel ca anul trecut, așa estimez eu. Peleții pentru încălzire i-am luat anul trecut cu 700-760 de lei și anul acesta 860 de lei tona, cu 100 de lei mai mult pe tonă, noi consumăm undeva la 450 de tone, deci o să dăun undeva mai bine de 45.000 de lei în plus față de anul trecut. La noi prețurile dacă vor crește cu un 5%, vom vedea și ce spune și retailul, căci noi avem contracte cu aproape toate supermarketurile, nu avem noi producție să le dăm tuturor”, a precizat legumicultorul.
„Noi intenționăm să ieșim cu primele roșii la final de lună februarie. Avem roșii Cherry, Cocktail și Prunișoară mare. Anul trecut am vândut roșii cherry la 250 de grame cu 9-10 lei caserola și cred că anul acesta va fi la fel, ciorchinele va fi mai scump de 11 lei, după vreo săptămână, chiar două. La Cocktail era undeva la 12 – 13 lei pentru 500 de grame”, a mai precizat legumicultorul pentru sursa citată anterior.
Sursa foto: shutterstock