Boala gravă care a reapărut în Europa. Este mortală în cazul copiilor

  • Publicat:

Difteria, o boală infecțioasă gravă și potențial mortală, care părea să fie aproape eradicată, a reaparut în Europa, stârnind îngrijorare în rândul autorităților sanitare și al părinților.

Deși vaccinarea a dus la o scădere semnificativă a cazurilor de difterie în ultimele decenii, în unele regiuni ale Europei au fost semnalate noi cazuri, în special în rândul copiilor care nu au fost vaccinați sau care au o imunizare incompletă.

Ce este difteria și cum se răspândește?

Difteria este o infecție bacteriană cauzată de Corynebacterium diphtheriae, care afectează în principal căile respiratorii superioare, dar poate afecta și pielea sau alte părți ale corpului. Bacteria produce toxine care pot duce la inflamații severe și complicații precum insuficiența respiratorie, paralizie și chiar moarte. Transmiterea se face prin aer (prin tuse, strănut) sau prin contact direct cu secrețiile infectate ale unei persoane bolnave.

Simptomele inițiale ale difteriei includ dureri în gât, febră, dificultăți de respirație și o peliculă albă-gălbuie la nivelul gâtului, care poate înfunda căile respiratorii și poate duce la sufocare. Dacă nu este tratată prompt, infecția poate provoca complicații grave, inclusiv paralizia mușchilor respiratori și insuficiență cardiacă.

Reapariția difteriei în Europa

În ultimele luni, autoritățile sanitare din mai multe țări europene au raportat cazuri de difterie, iar unele dintre acestea au fost fatale, mai ales în rândul copiilor mici. O mare parte din aceste cazuri au fost înregistrate în zone unde rata vaccinării este scăzută sau unde există mișcări antivaccinare care promovează refuzul vaccinurilor.

Dacă în trecut difteria era considerată o boală aproape eradicate datorită vaccinării masive, acum în fața acestor noi focare, autoritățile din mai multe state europene sunt îngrijorate că protecția oferită de vaccinuri poate scădea, iar copiii și adulții nevaccinați sau sub-vaccinați sunt cei mai vulnerabili.

În unele cazuri recente, cum ar fi cel din Franța și din alte regiuni ale Europei, s-au raportat focare în comunități unde imunizarea este insuficientă sau unde există anumite reticențe față de vaccinuri. Aceste focare sunt un semnal de alarmă pentru toți părinții și autoritățile de sănătate publică.

Medicul Mihai Craiu îi avertizează pe părinți să-și vaccineze copiii

„Îngerul morții copiilor se întoarce. Nu este o glumă sau o metaforă. Este realitatea. De fapt o tragică știre Reuters. Difteria, supranumită «îngerul morții copiilor prin sufocare» s-a întors. Boala considerată practic absentă din țarile UE lovește din nou. Un băiat de 10 ani, anterior sănătos, DAR (sublinierea autorului, n.r.) nevaccinat, din Germania, a murit la Berlin, acum câteva zile, după ce s-a îmbolnăvit de difterie în urmă cu 3 luni”, a scris medicul, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

„În Germania au mai murit de complicații ale difteriei și doi adulți în ultimul an. Tot nevaccinați”, a adăugat Mihai Craiu.

„Și nu e un accident izolat. În Africa de Sud anul trecut au fost raportate peste 20 de infecții cu agentul patogen al difteriei (Corynebacterium, tulpini toxigene), din care cinci au murit. Veți spune că Africa de Sud e departe… Ok. Dar Ucraina? Căci aceasta e aproape de noi și milioane de cetățeni ucrainieni au trecut prin țara noastră. Un număr mult mai mic de persoane care au fugit din calea războiului au rămas aici”, a precizat Mihai Craiu.

Riscurile pentru copii și importanța vaccinării

Copiii sunt cei mai expuși riscurilor asociate cu difteria, având în vedere că sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare și nu sunt complet protejați împotriva infecțiilor grave. De asemenea, copiii care nu sunt vaccinați pot dezvolta forme severe de difterie, care pot pune viața în pericol.

Vaccinul împotriva difteriei face parte din schema standard de vaccinare a copiilor și este administrat de obicei în combinație cu vaccinurile împotriva tetanosului și tusei convulsive (DTP). Acesta este un vaccin extrem de eficient, iar rata de protecție oferită de el este foarte mare, de aproximativ 95%. Totuși, pentru ca vaccinul să ofere protecție continuă, este important ca acesta să fie administrat la vârstele recomandate și să fie urmat de doze de rapel la intervale regulate, inclusiv în perioada adolescenței și la vârsta adultă.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult