Deși apă este un element esențial pentru viață și, în mod logic, nu se strică la fel ca alimentele perisabile, majoritatea sticlelor de apă din comerț vin cu un termen de valabilitate. Acesta poate varia de la câteva luni la câțiva ani, în funcție de brand și tipul de ambalaj.
Mulți consumatori s-ar putea întreba de ce este nevoie de un astfel de termen, având în vedere că apa nu conține ingrediente care să poată „expira”. Specialiștii explică că, deși apa în sine nu se alterează, termenul de valabilitate este legat de mai mulți factori care vizează ambalajul, depozitarea și siguranța produsului.
„Apa nu expiră, dar sticlele în care se îmbuteliază au un termen limitat de valabilitate. După expirarea termenului de valabilitate, sticlele din plastic vor elibera substanțe chimice în apa îmbuteliată, aspect care duce la modificări de gust și miros”, a spus medicul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, potrivit gandul.ro.
Unul dintre principalele motive pentru care sticlele de apă au termen de valabilitate este materialul din care sunt fabricate recipientele. Majoritatea apei îmbuteliate este vândută în sticle de plastic PET (polietilen tereftalat), care, deși este un material sigur și utilizat frecvent pentru ambalarea alimentelor și băuturilor, poate interacționa cu apa în timp. Această interacțiune poate duce la o degradare a calității apei, iar acești compuși chimici din plastic pot migra în apă.
De-a lungul timpului, prin expunerea la temperaturi ridicate sau prin stocarea prelungită, plasticul poate elibera substanțe chimice precum antimoniul sau bisfenolul A (BPA), care pot afecta gustul și calitatea apei. De asemenea, acestea pot reprezenta un risc pentru sănătate. Astfel, termenul de valabilitate servește și pentru a limita riscurile de expunere la aceste substanțe periculoase.
Cum apa este adesea depozitată în depozite sau transportată în condiții variabile de temperatură, este important ca producătorii să stabilească un termen de valabilitate care să garanteze calitatea și siguranța apei pe tot parcursul lanțului de distribuție. Expunerea apei la căldură extremă sau la lumina directă a soarelui poate accelera deteriorarea plasticului și poate favoriza migrarea substanțelor chimice din ambalaj în apă.
Mai mult, chiar și apa poate suferi modificări de gust în timp. Deși apa nu se alterează în sensul clasic al termenului „expirare”, factorii externi precum căldura, expunerea la lumina solară sau contactul prelungit cu plasticul pot afecta gustul și mirosul apei. În mod special, apa stocată pentru perioade lungi în sticle de plastic poate căpăta un gust ușor „plasticos” din cauza interacțiunii cu materialul ambalajului.
Chiar dacă termenul de valabilitate nu înseamnă că apa se „strică” la acea dată, este important să o consumi înainte de expirarea acestuia pentru a garanta cel mai bun gust și siguranță. Dacă apa a fost păstrată în condiții de depozitare corecte (departe de căldură extremă și lumină directă), este foarte probabil să nu fie periculoasă după data indicată, dar gustul și calitatea pot fi afectate. De asemenea, este recomandat ca apa să fie consumată într-o perioadă rezonabilă de la achiziționare pentru a evita riscurile legate de contaminarea microbiologică sau deteriorarea plasticului.
Citește și: Apa îmbuteliată: când devine periculoasă pentru sănătate și cum să o consumi în siguranță
FOTO: Shutterstock