Cu toții știm că bucătăria este inima casei, locul unde se gătesc preparate delicioase și se creează amintiri de neuitat. Dar știai că unele dintre obiectele pe care le folosești zilnic la gătit pot ascunde riscuri pentru sănătate? În continuare îți explicăm care sunt cele mai toxice obiecte din casă, dar și cum devin acestea dușmanii sănătății noastre.
Cine nu iubește să aprindă din când în când câte o lumânare parfumată?! Deși ele produc o atmosferă relaxantă în casă, specialiștii susțin că odată aprinse, lumânările pot modifica nivelul hormonal. Asta înseamnă că, pe termen lung, este afectat sistemul reproducător. Din acest motiv se recomandă să folosești lumânări fără miros, făcute din materiale naturale precum ceară de albine sau soia.
Tocătoarele din plastic sunt foarte populare datorită prețului accesibil și ușurinței cu care se curăță. Cu toate acestea, utilizarea repetată le poate face să elibereze microparticule de plastic, care pot contamina alimentele și, în cele din urmă, să ajungă în organism, având efecte negative asupra sănătății pe termen lung.
Se recomandă înlocuirea tocătoarelor din plastic cu alternative mai sigure, precum cele din lemn sau sticlă. Tocătoarele din lemn nu sunt toxice și nu eliberează substanțe dăunătoare, însă necesită îngrijire atentă. De exemplu, expunerea la umezeală poate duce la crăparea sau deformarea lor, favorizând dezvoltarea bacteriilor. Pe de altă parte, tocătoarele din sticlă sunt igienice și ușor de curățat, dar pot toci rapid lamele cuțitelor, ceea ce le face mai puțin practice pentru utilizarea zilnică.
Citește și: Cum să faci tocătorul ca nou. Trucul din bucătărie folosit de puține gospodine
Cu toții avem în bucătărie măcar o tigaie antiaderentă care are nu doar una sau două, ci mai multe zgârieturi pe suprafața sa. Deși vasele de gătit cu strat antiaderent sunt foarte convenabile, ele pot deveni periculoase atunci când sunt zgâriate sau ciobite. Aceste tigăi pot elibera substanțe chimice periculoase, precum per- și polifluoroalchil (PFAs), care sunt asociate cu probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni ale sistemului reproducător.
În această situație se recomandă înlocuirea tigăilor deteriorate cu opțiuni mai sigure, precum cele din oțel inoxidabil sau fontă. Aceste materiale nu eliberează substanțe toxice în alimente și sunt mult mai durabile în timp.
Vezi această postare pe Instagram
Foto: shutterstock