Fetele cresc rapid în copilărie și în primii ani de viață. În timpul pubertății, ritmul de creștere se accelerează din nou. De obicei, fetele își ating înălțimea adultă în jurul vârstei de 14-15 ani sau la aproximativ doi ani după debutul menstruației.
Fetele au, de obicei, o perioadă de creștere accelerată cu unu până la doi ani înainte de prima menstruație. Pentru majoritatea fetelor, pubertatea începe între 8 și 13 ani, iar perioada de creștere accelerată are loc între 10 și 14 ani. În medie, fetele cresc cu 2,5-5 cm în primii doi ani după prima menstruație.
Cele mai multe fete își ating înălțimea maximă în jurul vârstei de 14-15 ani. Aceasta poate varia în funcție de vârsta la care începe menstruația.
Citește și: Până la ce vârstă cresc băieții? Metoda prin care poți prezice înălțimea copilului
Dezvoltarea sânilor este adesea primul semn al pubertății. Aceasta începe, de obicei, cu 2-2,5 ani înainte de apariția primei menstruații. Unele fete observă apariția mugurilor mamari la doar un an după prima menstruație, în timp ce altele pot începe dezvoltarea sânilor la 3-4 ani după menstruație.
Mugurii mamari pot apărea la momente diferite pe fiecare parte a corpului, dar de obicei apar în decurs de șase luni unul față de celălalt.
Pubertatea începe puțin mai târziu la băieți decât la fete. În general, băieții încep pubertatea între 10 și 13 ani, iar creșterea accelerată are loc între 12 și 15 ani. Asta înseamnă că băieții au cel mai mare ritm de creștere cu aproximativ doi ani mai târziu decât fetele.
Cei mai mulți băieți încetează să crească în înălțime în jurul vârstei de 16 ani, dar mușchii lor continuă să se dezvolte.
Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), înălțimea medie pentru femeile adulte de 20 de ani și peste este de 161,8 cm, adică puțin sub 1,64 m.
Tabelul de mai jos prezintă înălțimea medie conform CDC:
Vârsta (ani) – înălțimea medie a fetelor
Există mai mulți factori care pot influența creșterea, de la malnutriție la administrarea anumitor medicamente. Unele fete pot avea întârzieri în creștere din cauza unor probleme de sănătate, cum ar fi:
Afecțiunile genetice pot, de asemenea, influența înălțimea. De exemplu:
Foto: shutterstock