Alimente care pot deveni periculoase pentru organism, după expirarea termenului de valabilitate. Nu le mai consuma

Uneori, consumul alimentelor după data de expirare este în regulă, în alte cazuri e total interzis.
  • Publicat:
Alimente care pot deveni periculoase pentru organism, după expirarea termenului de valabilitate. Nu le mai consuma

Unele produse pot deveni periculoase pentru organism și nu ar trebui consumate sub nicio formă după expirarea termenului de valabilitate. În afară de gustul ciudat și mirosul neplăcut, ele pot provoca boli grave. Iată care sunt acestea! 

Maioneza și dressing-urile pentru salată, adevărate pericole pentru organism

Experții susțin că produsele care dăunează grav sănătății sunt maioneza, dressingurile pentru salată, sosurile îndulcite, condimentele bogate în oțet și sosul de soia.

După ce maioneza a fost deschisă, ea poate fi folosită timp de până la două luni. Însă, dacă un recipient deja deschis stă afară toată ziua fără refrigerare, mai bine îl aruncați, altfel riscați boli de origine alimentară, precum Salmonella.

Și dressing-urile cremoase pentru salate sunt periculoase. Multe conțin varietăți de ingrediente pe bază de ouă sau brânză, care se pot strica rapid și pot crește șansele de dezvoltare a bacteriilor dacă nu sunt aruncate după data de expirare etichetată.

Multe sosuri cumpărate din supermarketuri, cum ar fi ketchupul, sosul pentru grătar și sosul pentru cocktailuri, sunt fabricate cu conservanți zaharoși care ajută la acordarea unui termen de valabilitate mai lung.

Sosurile cu conținut ridicat de oțet, inclusiv muștarul, pot rezista până la trei ani în cămară, dar numai aproximativ 12 luni odată ce sigiliul este rupt și ați început să le refrigerați.

Și sosul de soia are un termen de valabilitate mai lung în comparație cu alte sosuri comune. Dacă nu e deschis, acesta poate sta până la trei ani. Dacă a fost deschis, sosul de soia are o dată de expirare recomandată pentru utilizare.

Cum citești corect datele de expirare de pe etichetele alimentelor

Să știi când expiră alimentele nu pare mereu simplu, mai ales că multe produse includ mai multe date pe ambalajul lor, precum „cel mai bine înainte de…”, „a se folosi până la…” și „a se vinde până la…”. De aceea, specialiștii ne învață la ce să fim atenți.

„Informațiile care apar pe etichete de genul „cel mai bine înainte de…” sau „a se folosi cel mai bine înainte de” indică momentul în care se așteaptă ca un produs să fie de cea mai înaltă calitate. Nu se menționează însă o dată de siguranță”, explică pentru revista „Parade”, Isabel Smith, dietetician autorizat, expert în fitness și stil de viață sănătos.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News